Certifikovaní průvodci pro pozůstalé poradí těm, kteří přišli o blízkého člověka

Říká se jim lékaři lidských duší a lidem pomáhají smířit se se smrtí blízkých. Certifikát na profesi průvodce pro pozůstalé mohou lidé získat na čtyřech místech v republice. Jedním z nich je i Palackého univerzita v Olomouci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb, náhrobek (ilustrační foto)

Pohřeb, náhrobek (ilustrační foto) | Foto: stock exchange

„Pamatuji si třeba pohřeb své zemřelé sestřenice, která byla ani ne týden stará, kde jsme si prožili ten proces truchlení. A já jako dítě jsem se snažila svým mladším bratrancům a sestřenicím vysvětlit, kde asi teď bude to miminko,“ vzpomíná Zlatica Dorková, certifikovaná průvodkyně pro pozůstalé.

Pochází z vesnice, kde se pohřby a truchlení braly jako normální součást života. Celkem logicky se pak o tyto věci začala zajímat i jako zdravotní sestra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Certifikovaní průvodci pro pozůstalé nabízejí profesionální pomoc lidem, kteří přijdou o blízkého člověka

Posléze se rozhodla využít novinky ve vzdělávací nabídce - stala se certifikovanou poradkyní pro pozůstalé. Musela absolvovat celkem 120 hodin různých kurzů, které obsahovaly jak teorii:

„Jak máme pečovat o člověka, který právě přišel o někoho, kdo zemřel. Kam má pozůstalý zajít, jak si má vyřídit dědictví, jakým způsobem si má objednat pohřeb.“

Tak i praktickou část:

„Měli jsme profesionální herečku, která hrála různé situace a my jsme si zkoušeli, jak máme komunikovat a zvládat danou situaci.“

Zlatica se na zlínské univerzitě věnuje také dalšímu vzdělávání všeobecných sester či porodních asistentek a sociálních pracovníků. „Snažím se tyto lidi připravit na situace, kdy někdo zemře ve zdravotnickém zařízení, nebo když matka ztratí dítě,“ popisuje.

V Česku funguje celkem 51 certifikovaných průvodců pro pozůstalé. Podle průkopnice tohoto povolání Naděždy Špatenkové z Palackého univerzity v Olomouci se péče o poslední věci člověka zanedbala už za minulého režimu.

Zájem věřejnosti je stále vyšší

Lidem chybí tzv. pohřební gramotnost. Pozůstalí jsou zmatení a potřebují, aby je někdo nasměroval k důstojnému rozloučení. Zájem o profesi je podle Naděždy Špaténkové stále vyšší.

„Stále více se setkávám s klienty, kteří mě vyhledávají s touto zakázkou – zemřel mi někdo blízký, nebo mám kamarádku, které umírá manžel, nevím, jak jí mám pomoci. Objevuje se to stále častěji a mám pocit, že i mezi odbornou veřejností je stále větší zájem o tato témata,“ vysvětluje.

K certifikovaným poradcům pro pozůstalé brzy přibydou i další experti na poslední věci člověka, tak zvaní průvodci umírajících. Novou kvalifikaci už schválilo ministerstvo.

Blanka Mazalová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme