České firmy shání zaměstnance na burzách práce v Polsku

V českých firmách přibývá polských zaměstnanců. Někteří zaměstnavatelé se dokonce neváhají vypravit na specializované burzy, kde se potkávají zájemci o práci a jejich potenciální zaměstnavatelé. Jedna z těch největších je v Klodzku, třicetitisícovém městě, vzdáleném čtyřicet kilometrů od Náchoda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Specializovaná burza práce v polském Klodzku

Specializovaná burza práce v polském Klodzku | Foto: Václav Plecháček | Zdroj: Český rozhlas

V obrovské sportovní hale na okraji Klodzka je hodně rušno, během dne tudy prošly tisíce lidí. Nehraje se tady však žádné sportovní utkání, firmy si jen vybírají nové zaměstnance.

Na burze práce se sešli zástupci 120 společností. Kromě domácích polských shání zaměstnance i firmy z Německa, Rakouska i České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

České firmy shání zaměstnance v Polsku. I na specializovaných burzách. jedna z největších je v Klodzku.

„Poptávka je po řidičích, protože těch máme nedostatek po celé České republice. Sháníme jak řidiče autobusů, tak i pro kamionovou dopravu," vysvětluje ředitel ČSAD Ústí nad Orlicí Radek Kuběnka, proč do Polska přijel.

Jen o několik kroků vedle sedí Martin Šlesingr z další české firmy - Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí. V té pracuje 250 lidí z Polska, což je téměř polovina všech zaměstnanců.

„Určitě jsou pro nás zajímaví. Za prvé - chtějí pracovat, což je nejdůležitější předpoklad. A za druhé - chtějí se vzdělávat, chtějí něčeho dosáhnout", říká Martin Šlesingr.

O práci se na burze zajímají mladí i staří, lidé se základním vzděláním, ale i vysokoškoláci. Mezi ty patří Pavel Stebelski z Nové Rudy. Je učitel a skvěle ovládá angličtinu: „Nemůžu v Polsku najít práci v oboru a budu se tak asi muset vzdělat v nějakém technickém oboru. Pak budu mít větší šanci."

A tato slova potvrzuje i František Molík z Královehradecké hospodářské komory. V Česku je prý nedostatek právě lidí technického zaměření: „České firmy shání především strojaře, zámečníky, obráběče, lidi se zkušenostmi se stroji CNC a nebo ty, kteří jsou ochotni se to naučit."

Naše firmy přitom polským zaměstnancům nabízí stejně peněž jako těm českým. Ovšem i to je pro většinu Poláků velmi lákavá nabídka.

Specializovaná burza práce v polském Klodzku | Foto: Václav Plecháček

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme