Silné bouřky lámaly stromy. Desetitisíce lidí jsou bez proudu

Českem se v noci přehnaly bouřky. Intenzivní lijáky, krupobití i vichřice už ale postupně odcházejí směrem na východ. Studená fronta teď postupuje přes Moravu a Slezsko. Společnost ČEZ vyhlásila kvůli poruchám elektřiny kalamitní stav. Ten platí pro okresy Ústí nad Orlicí, Šumperk, Jeseník, Ostrava a Karviná. Bez proudu mohou být desetitisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na snímku je silnice ze Sokolova do Krásna, kterou zavalily popadané stromy

Na snímku je silnice ze Sokolova do Krásna, kterou zavalily popadané stromy | Zdroj: ČTK

„Silná bouřka a vítr způsobily desítky poruch na celém distribučním území společnosti ČEZ. Technici intenzivně pracují na jejich odstraňování. Na západě a severu Čech byla podstatná část poruch opravena. K dnešní 8 hodině byl ale vyhlášen kalamitní stav, a sice v okresech Ústí nad Orlicí, Šumperk, Jeseník, Ostrava a Karviná," popsala energetickou situaci mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová.

Popadané větve a stromy komplikují i dopravu na železnici. Neprůjezdné jsou některé železniční regionální tratě hlavně v západních, středních a jižních Čechách.

V Březové na Sokolovsku strhla bouře plechovou střechu | Foto: ČTK

Problémy jsou podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové také na dvou hlavních tratích:

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlaky na hlavním koridoru na jih Čech nejezdí kvůli popadaným stromům. Železničáři je budou odklízet do večera. Více od Martina Pokorného

„Evidujeme problémy na hlavní trati z Prahy do Kolína, kde jsou technické potíže v úseku Velim-Kolín. Vlaky tam mohou nabírat zpoždění až 30 minut. Složitá situace je také na hlavní trati z Českých Budějovic do Prahy, kde v okolí Tábora stromy popadaly na trať. V místě jezdí náhradní automobilová doprava.“

Stále ještě nejezdí vlaky mezi Zbečnem a Nižborem ve středních Čechách. Náhradní autobusová doprava tam bude podle informací Českých drah fungovat až do dnešního poledne.

Silné bouřky v Německu a Polsku zkomplikovaly dopravu, vítr lámal stromy

Číst článek

Jihočeští hasiči měli nejvíce výjezdů na Strakonicku a Písecku. Většinou šlo o popadané stromy a také vyvrácený sloup elektrického vedení. Energetici také v souvislosti s noční bouřkou řeší desítky případů přerušení elektrické energie.

Stromy a větve odstraňují železničáři z kolejiště mezi Milevskem a Božejovicemi, Pískem a Čížovou, Kubovou Hutí a Volyní a také mezi Strakonicemi a Českými Budějovicemi. Většina překážek už byla odstraněna, zbytek během dopoledne.

V západních Čechách byli někteří lidé bez proudu. Počasí postihlo i areál Rolava v Karlových Varech, kde stanují návštěvníci filmového festivalu.

Bouřka dorazila do Karlových Varů kolem půlnoci. Většina batůžkářů byla v té době ještě ve městě. Areál se ocitl bez elektřiny a silný vítr utrhl několik stanů.

„Hodně pršelo, skoro nám ulétly oba stany. Běhalo tu hodně lidí, ale schovali se vzadu u hospody,“ popsal Jaromír z Karlových Varů.

On a správa areálu zajistili náhradní přístřeší a zavolali hasiče, které požádali o osvětlení, aby mohli ještě v noci uklidit.

V kempu v Píšťanech na Litoměřicku spadl strom na stan. Nikdo nebyl zraněn | Foto: ČTK

Silné bouřky zastavily dnes brzo ráno provoz na železnici na dvou místech na severu Čech. Silný vítr strhl trakční vedení na trati Chomutov-Litvínov. Na kolejích se pracuje také mezi Novým Borem a Českou Lípou, kde jsou popadané stromy.

V Okrouhlé na Českolipsku hořel neobydlený rodinný dům. Blesk vyřadil z provozu i lanovku na Ještěd. V Píšťanech na Litoměřicku evakuovali dětský tábor.

Kvůli silné bouřce evakuovali v Nekoři dětský tábor, na stany padaly stromy

Číst článek

Bouřka se silným větrem zasáhla dnes v noci Orlickoústecko. Hasiči tam zasahovali u víc než 40 událostí, pomáhali hlavně odstraňovat popadané kmeny ze silnic i z drátů elektrického vedení. Asi nejhorší situace byla mezi Žamberkem a Jablonným nad Orlicí, u Nekoře spadlo na silnici skoro čtyřicet stromů. Deset jich vítr vyvrátil v okolí pastvinské přehrady.

„Hasiči odstraňovali utrženou střechu v Kunvaldu i Českých Petrovicích. Strom přes železniční trať odstraňovali v Letohradě. Evakuovány musely být hned dva dětské tábory u Nekoře. Starosta obce poskytl dětem prostory. Všichni jsou v pořádku, byla pro ně zajištěna strava i pití,“ uvádí mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Na železniční trati z Branné na Ramzovou na Šumpersku narazil osobní vlak do spadlého stromu. Nikomu z cestujících se nic nestalo.

Popadané stromy zastavily provoz na železniční trati mezi Hanušovicemi a Starým Městem a Jindřichovem a Horní Lipovou. Se zprovozněním tratě počítají České dráhy během dopoledne. Vlaky nejezdí ani v úseku Mikulovice-Glucholazy.

Na Pernštýnském náměstí v Pardubicích se kvůli noční bouřce zřítila část omítky ze štítu jednoho z historických domů. Hasiči dočistili i zbývající omítku, která hrozila zřícením | Foto: Honza Ptáček

Mezi Malým Vrbnem-Kunčicemi popadaly na silnici vzrostlé stromy. Hasiči se snaží silnici zprůjezdnit pro základní dopravu a současně zprovoznit silnici k dětskému táboru. Všech 35 dětí i jejich vedoucí by měli být v pořádku.

Bez proudu jsou lidé v Horní Lipové i nedaleké Ostružné. Obě obce jsou přitom přes prázdniny plné turistů. Největší problémy řeší místní majitelé penzionů a hotelů. Nefungují jim ledničky, mrazáky, případně i čerpadla. Někde jsou tak i bez vody.

Hasiči v Moravskoslezském kraji uskutečnili kvůli bouřce a silnému větru přes sto výjezdů. Nejčastěji šlo o popadané stromy a větve. Na mnoha místech hasiči ještě zasahují.

Jitka Cibulová Vokatá, Zdeňka Jílková, Andrea Švubová, Michaela Vydrová, Šárka Škapiková, Pavla Sofilkaničová, Simona Bartošová, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme