Českobudějovického exprimátora poslal soud na 5 let do vězení. Obhájce se odvolal

Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma má strávit pět let ve vězení. Podle soudu neoprávněně podepsal dodatek ke smlouvě na IT zakázku v hodnotě 37 milionů korun. Soud také rozhodl, že má zaplatit více než 12,5 milionu korun a pět let nesmí vykonávat funkce ve veřejné správě. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Juraj Thoma z hnutí Občané pro Budějovice

Juraj Thoma z hnutí Občané pro Budějovice | Foto: Tomáš Adamec

Obhájce bývalého českobudějovického primátora Josef Dvořák se namístě odvolal.

Poukázal na to, že soud nevzal v potaz znalecké posudky obhajoby, které škodu vylučují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze exprimátora Juraje Thomy mluvili Dan Jiránek, výkonný ředitel Svazu měst a obcí a Radim Bureš, programový ředitel Transparency International

„V odůvodnění paní soudkyně se nikde tyto znalecké posudky neobjevily. Podali jsme odvolání, kde budeme napadat veškeré tyto i hmotněprávní skutečnosti,“ řekl Dvořák.

Státní zástupce Václav Průcha si ponechal lhůtu na odvolání i přesto, že se soud ztotožnil s jeho návrhem. Pro Juraje Thomu původně požadoval trest odnětí svobody na pět až šest let.

„Ve věci ještě bude soudem zpracováno písemné vyhotovení tohoto rozsudku. Konečné stanovisko si nechávám až na dobu, kdy budu mít možnost toto písemné vyhotovení rozsudku přezkoumat,“ vysvětlil Průcha.

Thoma měl podle soudu zneužít pravomoc úřední osoby a poškodit tak městský rozpočet, když v roce 2010 bez souhlasu rady podepsal dodatek ke smlouvě o dodávkách počítačového vybavení. Podle některých znaleckých posudků tím způsobil škodu až 12 milionů korun.

Bývalý primátor Českých Budějovic dnes k soudu nepřišel, od začátku ale vinu popírá. Už dříve ve své závěrečné řeči označil celou kauzu za likvidaci jeho osoby v rovině politické, společenské i existenční.

ČTK, Martin Pokorný, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme