Českobudějovičtí zastupitelé odvolali primátora Svobodu z hnutí ANO

Hnutí ANO ztratilo dalšího primátora. Zastupitelé v Českých Budějovicích odvolali dnes odpoledne z této funkce Jiřího Svobodu i jeho tři náměstky. Odvolání primátora podpořilo kromě opozice i několik bývalých členů koalice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ing. Jiří Svoboda

Ing. Jiří Svoboda | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

S návrhem na odvolání primátora Jiřího Svobodu a jeho náměstků přišla v pondělí na jednání zastupitelstva opoziční ČSSD.

Přestože koaliční zastupitelé z hnutí ANO, hnutí Občané pro Budějovice (OPB), TOP 09 a KDU-ČSL sál před tajným hlasováním opustili, opozici se podařilo získat těsnou většinu. 23 ze 45 zastupitelů hlasovalo pro to, aby primátor ve vedení města skončil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zastupitelé v Č. Budějovicích odvolali primátora z ANO Jiřího Svobodu. Je to v krátké době už druhý odvolaný primátor z hnutí ANO. Téma pro komentátora Petra Hartmana

Jiří Svoboda poté uvedl, že své odvolání očekával. „Upřímně, jestli dneska nebo jindy, byla jen otázka času," poznamenal.

„Pochopitelně, že se projevují ty v uvozovkách dětské nemoci začínajících stran, kdy do nich vstupují i lidé, kteří nemají za cíl sloužit veřejnosti, ale chtějí si uspokojit nějaké vlastní zájmy a potřeby,“ dodal.

Českobudějovičtí zastupitelé dnes odvolali také prvního náměstka primátora Ivo Moravce z hnutí Občané pro Budějovice a další dva náměstky, Františka Konečného (ANO) a Tomáše Bouzka (TOP 09).

KDU-ČSL už mluví o rozpadu koalice. Další koaliční strany, hnutí ANO a hnutí Občané pro Budějovice ale zatím ještě doufají, že koalici udrží.

Opoziční ČSSD tvrdí, že se otevírá prostor pro nová koaliční jednání. Návrh na volbu nového primátora zatím nikdo nepodal.

Jiří Svoboda je v krátké době už druhým primátorem za hnutí ANO, kterého odvolali zastupitelé. Minulý týden skončil stejným způsobem i Josef Zikmund v Ústí nad Labem.

Ten se ale musel vyrovnávat i s rozkolem v samotném klubu ANO. Tamní stranickou organizaci pak vedení hnutí zrušilo potom, co přeskupení sil na ústeckém magistrátu nazvalo pučem.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme