Cestující mají při rekonstrukci hlavního nádraží v Olomouci delší cestu k nástupištím

Díra v zemi jako po výbuchu bomby, právě tak to vypadá na hlavním vlakovém nádraží v Olomouci. Před rokem tam začala rozsáhlá rekonstrukce, které se dotkla i cestujících. Dříve hojně využívaný hlavní podchod je totiž zavřený a lidé mají delší cestu k některým nástupištím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlaky, železnice, železniční doprava (ilustrační foto)

Vlaky, železnice, železniční doprava (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Označené je to dobře, horší je, že lidé musí dobíhat asi tři sta metrů novým podchodem,“ říká Lukáš Janáček z Troubelic, který musel už několikrát dobíhat vlak na poslední chvíli. „Jezdím každý den, chodím dřív. Je dobře, že nádraží opravují, protože bylo v hrozném stavu,“ dodává Jiří Mareš z Olomouce.

Dělníci stihli za rok postavit nové nástupiště a dvě opravit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak pokračuje rekonstrukce hlavního nádraží v Olomouci, zjišťoval Ivo Opletal

„Pracujeme na nástupišti číslo 2, které bude v nejbližší době dokončeno. Poté se posuneme k prvnímu nástupišti. Souběžně s tím probíhají práce na novém bezbariérovém podchodu,“ přibližuje aktuální stav mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský.

Celkové náklady na rekonstrukci železničního uzlu jsou zhruba dvě miliardy korun. Skončit má v srpnu 2016. Práce zatím žádný skluz nenabraly.

„Jediným projektovým posunem je rekonstrukce jednoho z mostů, ke které dojde až v roce 2015. Jelikož by byla stanice napájena jen z jednoho místa, hrozilo by ohrožení provozu. Proto jsme se rozhodli přistoupit k trošku jinému postupu,“ dodává Jakub Ptačinský.

Nádražím projdou denně desítky tisíc cestujících. Zastavují zde všechny důležité dálkové spoje. Po rekonstrukci tudy budou projíždět rychlostí až 160 kilometrů v hodině.

Ivo Opletal, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme