Číňané slavili příchod roku zasvěceného ohnivé opici. Ohňostroj zažila i Praha

Vzrušující, dynamický a plný příležitostí, takový má být čínský nový rok ve znamení ohnivé opice. Jeho příchod oslavily stamiliony lidí ve velké části Asie. A velkou ohnivou show se k oslavám připojili také lidé v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příchod čínského nového roku, který je zasvěcený ohnivé opici, si ohňostrojem připomněli i lidé v Praze

Příchod čínského nového roku, který je zasvěcený ohnivé opici, si ohňostrojem připomněli i lidé v Praze | Foto: Evelyna Kulíšková

Barevné gejzíry, ohnivé koule a světelné čínské znaky. Na desetiminutovou světelnou show se na pražské výstaviště přišly podívat tisíce lidí.

„Ty ohnivé koule, to je určitě efekt, který se normálně nevidí a je vidět, že to asi patří k té čínské kultuře,“ obdivoval přehlídku světelných efektů Ivo z Prahy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oslavy čínského nového roku v Praze přiblížila redaktorka Evelyna Kulíšková

Během oslav vystoupily také čínské umělecké soubory s tradičním dračím a lvím tancem nebo čínskou operou s maskami.

A řada Číňanů byla i mezi diváky. „Jsem tu s přáteli a rodinou. Oslavy se nám i tady v Česku líbí,“ svěřil se Gilbert, mladík z Pekingu, který do Česka přicestoval před rokem.

Svátek Gilbert přirovnal k českým Vánocům, což potvrzovala i slova dalšího čínského mladíka – Shiyanga.

„Vždycky se sešla celá rodina a připravovala se velice bohatá večeře s vepřem, kachnou. I my Číňané předáváme dárky. Starší předávají peníze v červené obálce dětem,“ popsal Shiyang.

Rok ohnivé opice byl naposledy v roce 1956 a zopakuje se za dvacet let.

Příchod čínského nového roku, který je zasvěcený ohnivé opici, si ohňostrojem připomněli i lidé v Praze | Foto: Evelyna Kulíšková

ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme