Cítím tlak, ale rezignovat nehodlám, tvrdí náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický

Ve vedení hlavního města to skřípe. Primátorka z hnutí ANO Adriana Krnáčová, prý zvažuje dokonce trestní oznámení na svého náměstka za trojkoalici Matěje Stropnického. Dnešní Mladá fronta Dnes píše, že údajně zadal právní posudek za víc než 200 tisíc korun bez vědomí rady a zpětně se pak pokusil dokument antidatovat. On sám ale tvrdí, že je cílem politické šikany, za níž stojí vlivný sociální demokrat, europoslanec Miroslav Poche a předsedkyně pražské organizace ANO Radmila Kleslová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání rady hlavního města Praha, Matěj Stropnický

Jednání rady hlavního města Praha, Matěj Stropnický | Foto: Filip Jandourek

Oba to odmítají, ale žádost Českého rozhlasu o rozhovor nevyslyšeli. Stejně jako primátorka Krnáčová, která se omluvila kvůli nabitému programu.

Matěj Stropnický připouští, že k administrativní chybě dojít mohlo, byl prý ale pod časovým tlakem, protože se snažil zabránit tomu, aby přestaly platit pražské stavební předpisy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporech na pražské radnici kolem své osoby mluvil Matěj Stropnický a vyslovila se i Marie Bastlová z Hospodářských novin

„V tu chvíli jsem musel rozhodovat v řádech vteřin a klíčové pro mě bylo, abych se obrátil na advokátní kancelář, která pracovala pro předchozí vedení hlavního města, protože měla dostatek informací."

"Ale zároveň jsem potřeboval také posudek od nějaké advokátní kanceláře, ke které jsem sám choval důvěru,“ řekl Stropnický.

„Myslím, že to vedlo nakonec k tomu, že jsme skutečně ministerstvu včas předložili návrh, který měl hlavu a patu a byl relevantní.“

Formální pochybení, nebo záminka?

Zda k zadání posudku bylo nutné schválení rady, je podle Stropnického otázkou. Současně poznamenal, že cítí určitý politický tlak.

Na pražském magistrátu vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN). Ta má v 65 členném zastupitelstvu těsnou většinu jednoho hlasu.

„Tady se dva měsíce jedná o mém odvolání. Myslím, že se o tom jedná na základě záminek.“

„Po pravdě řečeno, nesu trochu nelibě, když je mi znemožňován výkon gesce, kterou mám na starost, sabotováním návrhů, které předkládám."

Odmítl ale, že by sám uvažoval o rezignaci.

„K tomu nemám žádný důvod. Jsem vázán volebním programem, se kterým jsem kandidoval, a ten budu prosazovat, dokud to půjde,“ ujistil Matěj Stropnický.

Veronika Sedláčková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme