Další zvrat v Ostravě. Město nakonec povede vítězné ANO s ČSSD a KDU-ČSL

Po několika zvratech zřejmě skončilo povolební vyjednávání v Ostravě. Dohodu nakonec podepsalo vítězné hnutí ANO s ČSSD a KDU-ČSL. Koalice v třetím největším městě republiky tak kopíruje spolupráci uskupení na vládní úrovni, v pětapadesátičlenném městském zastupitelstvu bude mít převahu 31 hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice a magistrát v Ostravě

Radnice a magistrát v Ostravě | Foto: Filip Jandourek

ANO získalo v zastupitelstvu 15 mandátů, ČSSD 12, hnutí Ostravak a komunisté po deseti. Po čtyřech křeslech mají lidovci a ODS.

Funkce primátora připadne ANO. Měl by se jím stát lídr hnutí Tomáš Macura a prvním náměstkem by měl být sociální demokrat Lumír Palyza.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostravu povede ANO s ČSSD a KDU-ČSL. Povolební vyjednávání sleduje Andrea Čánová

Koaliční vyjednávání mělo v Ostravě městě složitý průběh. Zahájilo ho vítězné ANO, které zpočátku avizovalo své spojení s hnutím Ostravak či ČSSD s přibráním některého z dalších partnerů. Spolupráci se sociálními demokraty pak ale odmítlo s tím, že strana neprovedla slibované personální změny.

ANO se následně rozhodlo pro spolupráci s hnutím Ostravak, lidovci a ODS. Jejich jednání však ztroskotala na centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kde ANO chtělo obejít hnutí Ostravak, které tam volby vyhrálo.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Ostrava | Foto: Český rozhlas

Ostravak se proto spojil s ČSSD a KSČM, uskupení podepsaly memorandum o spolupráci. A totožně měly koalice vypadat i v některých městských obvodech včetně Poruby. Právě v Porubě se však situace vyvíjela podobně jako v centrální městské části a hnutí Ostravak se tam pro změnu nedokázalo dohodnout s vítěznou ČSSD. Sociální demokraté tak ve středu oznámili, že od memoranda ustupují.

Začalo nové kolo vyjednávání a již ve středu večer se ANO dohodlo s ČSSD a lidovci. A to přesto, že celou předvolební kampaň upozorňovalo na propojení některých sociálních demokratů s lobbistou Martinem Dědicem obviněným z ovlivňování veřejných zakázek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj povolebního vyjednávání v Ostravě okomentovala pro Radiožurnál politoložka Jiřina Pavlíková

ANO chce ale dohlédnout na průhlednější hospodaření s veřejnými prostředky. Lídr ČSSD Lumír Palyza z důslednější kontroly obavy nemá. „Není pravda, že bychom se my jako sociální demokraté zalekli nějakých forenzních auditů. Naopak, my je vítáme a bude dobře, když audity budou provedeny a ukáže se, co v nich bude,“ řekl.

Lídra hnutí Ostravak Lukáše Semeráka dohoda nepřekvapila. „Bereme to jako fakt. Vnitřně máme pocit, že jsme sehráli úlohu takového užitečného pitomce. Mrzí nás, že v Ostravě se konají volby a stejně se rozhodne v Praze, na druhou stranu pevně věřím, že vztahy mezi koalicí a opozicí budou korektnější a férovější než předtím,“ poznamenal Semerák.

Podle ostravské politoložky Jiřiny Pavlíkové si strany složitým vyjednáváním s několika obraty založily na hlubokou vzájemnou nedůvěru. „Svědčí to o jisté nezralosti a nezkušenosti právě oněch nových členů městského zastupitelstva, to znamená v tomto případě hnutí ANO,“ podotkla Pavlíková.

ČTK, ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme