Silný déšť zvedl hladiny některých řek, Otava a Černá hlásí třetí stupeň

Po silném dešti se zvedla hladina některých řek v Jihočeském i Plzeňském kraji. Třetí stupeň povodňové aktivity dosáhla v Sušici řeka Otava, v Ličově řeka Černá a dosažení 3. stupně očekávají hydrologové také na toku Malše v Pořešíně. Druhý stupeň pak má řeka Vydra v Modravě, Křemelná ve Stodůlkách, Blanice u Blanického mlýna a také Otava v Rejštejně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otava v Sušici vystoupila na 3. povodňový stupeň

Otava v Sušici vystoupila na 3. povodňový stupeň | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Povodňové ohrožení s vysokým stupněm nebezpečí platí na Klatovsku až do dnešních 18 hodin. Do stejné hodiny platí povodňová pohotovost s vysokým stupněm nebezpečí na Rokycansku a v Jihočeském kraji.

„Řeka Otava tady v Sušici dosáhla během dopoledne třetího stupně při 175 centimetrech, teď je v korytě 189 centimetrů a hladina stále mírně stoupá. Zatím se ale drží v korytě. Situace je vážná, ale není kritická,“ hlásil po 13. hodině reportér Českého rozhlasu.

Podle starosty Sušice by kritická situace nastala ve chvíli, kdy by hladina Otavy dosáhla 210 centimetrů. To se ale podle hydrologů nepředpokládá.

Druhý stupeň povodňové aktivity hlásí na Klatovsku Vydra v Modravě a Křemelná ve Stodůlkách. Řeka Klabava v Hrádku ještě dopoledne kulminovala. Klesla o 3 centimetry, na 130 centimetrů a žádné domy ani chaty neohrožuje.

„Já jsem se od potoka vrátil a zatím je to dá se říci v pohodě. Vody teče hodně, ale zatím je to bez nebezpečí,“ řekl dopoledne starosta Hrádku Jaroslav Perlík.

I přes silný déšť by toky v Královéhradeckém kraji neměly výrazněji stoupat

Číst článek

Zklidnily se i horní toky řeky v Brdech, takže v Hrádku by už stoupat hladina neměla. Její vzestup je možné očekávat na dolním toku, například v Nové Huti, voda by tam ale neměla přesáhnout druhý povodňový stupeň.

Také místostarosta Modravy Jaroslav Doležal žádné větší škody neočekává. „I když nahoře, ve výškách nad 1100 metrů, jsou ještě zbytky sněhu, které tají, nemělo by se stát, že by byl překročený třetí povodňový stupeň. Neměly by vzniknout vážnější škody i z toho důvodu, že objekty jsou dál od vody a břehy jsou poměrně vysoké,“ konstatuje.

Otava v Sušici vystoupila na 3. povodňový stupeň | Foto: Lukáš Milota

Jan Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme