Detaily o vysílání i budově. Český rozhlas v Praze zve posluchače na den otevřených dveří

Jak vznikají zprávy a odkud se vlastně vysílají. I to se dozví všichni, kdo v sobotu přijdou do budovy Českého rozhlasu v Praze na den otevřených dveří. Až do 17. hodiny můžou návštěvníci nahlédnout do některých studií a zblízka se seznámit s prací rozhlasových moderátorů a reportérů. Odpoledne pak začne hudební program na venkovním pódiu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Program si pro návštěvníky připravilo i Rádio Junior

Program si pro návštěvníky připravilo i Rádio Junior | Foto: Český rozhlas

Prohlédnout si budovu Českého rozhlasu na pražských Vinohradech i zevnitř chodí lidé už od rána. Podle polední bilance jich přišlo asi 450. Většina z nich ale nebyla v rádiu poprvé.

„Já rozhlas miluju! Každý rok sem chodím. Na ta studia se chci podívat," řekl třeba Marcel Záděra z Prahy, který dorazil mezi prvními.

Další návštěvnice Marta Hrušková přijela z Vrchlabí a těšila se hlavně na své oblíbené moderátory. „Fotky mám od loňska. Dneska ještě něco ulovím určitě, s podpisy,“ plánovala.

Většina návštěvníků je starších. Prohlédnout si prostory, odkud se živě vysílá, a nahlédnout pod ruce rozhlasovým moderátorům ale přišli také mladí lidé a školáci.

Den otevřených dveří Českého rozhlasu | Foto: Český rozhlas

Komentovaná prohlídka začíná v budově v Římské ulici, kde průvodci zájemce seznámí s historií Českého rozhlasu. Řeknou jim například to, kdy a kde se začalo vysílat. Pak se skupinky přesouvají dále do útrob komplexu a dozví se technické podrobnosti. Nahlíží i do některých studií.

„Co tady máme takové zvláštní a co je opravdu zajímavé, tak jsou gerby. Jsou to zařízení, která jsou namontovaná v této budově v Římské 13. Já to prozradím – slouží to na odpružení budovy proti otřesům, které způsobují vlaky a metra,“ popsal jednu z představovaných zajímavostí průvodce Jakub Hritz.

Český rozhlas Plus nabízí také zkoušku na detektoru lži. Návštěvníci ale většinou říkají, že nelžou, a proto test ani nemusí podstupovat. Od 14 hodin začne program venku - na pódiu v Balbínově ulici.

„Začínáme programem Rádia Junior pro děti a pro rodiny s dětmi a potom pokračujeme – Pandoo, vítěz startéru radia Wave, Marek Ztracený s celou kapelou, který předá pódium Janě Kirschner v 17 hodin, která přijede po dlouhé době do České republiky koncertovat. Také VR/NOBODY, což jsou loňští vítězové Czechingu – rozhlasového projektu,“ upřesnil Pavel Kachlík z oddělení komunikace.

S historickým vozem Liaz z Rallye Paříž - Dakar pak bude na letošní vysílání závodu lákat motohlídka Zelené vlny. Lidé si pak můžou prohlížet i radiožurnálový R–Stream, tedy venkovní pojízdné studio.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme