V léčebně v Dobřanech byla kvůli vraždě kontrola, primář dal výpověď

Ministr zdravotnictví chce vědět, proč psychiatrická nemocnice v Dobřanech propustila muže, který je podezřelý z pondělní vraždy na Plzeňsku. Postup léčebny tak přes tři hodiny zkoumal vyšetřovací tým. Její primář dal kvůli události výpověď. Devětadvacetiletý muž byl v léčebně už na začátku roku, údajně jevil známky duševní poruchy a vyhrožoval, že někoho zabije. Jeho hospitalizace byla nedobrovolná, a tak ji měl po třech měsících potvrdit soud. Dřív než stačil rozhodnout, lékaři muže propustili, a řízení bylo zastaveno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatrická léčebna Dobřany (archivní foto)

Psychiatrická léčebna Dobřany (archivní foto) | Foto: Jana Kosová | Zdroj: Český rozhlas

Muže podezřelého z vraždy mladé ženy v knihovně v Horní Bříze propustila léčebna na základě rozhodnutí jeho ošetřujícího lékaře.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD chtěl vysvětlení po řediteli dobřanské psychiatrie Vladislavu Žižkovi, nebyl ale spokojený, a do nemocnice proto poslal kontrolu.

„Chci mít na základě toho jasno, jestli bylo všechno v pořádku, jestli nebylo porušeno některé základní pravidlo týkající se propouštění takových osob,“ řekl Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospitalizaci duševně nemocných mluvili předseda Okresního soudu Plzeň-jih Radovan Hronek a primář ochranné léčby Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích Jiří Švarc

Primář dobřanské léčebny Václav Fait dal mezitím výpověď. Uvedl, že je včerejší událostí zdrcen.

Ředitel nemocnice Žižka nechtěl o diagnóze podezřelého z vraždy mluvit.

„To bych momentálně porušil povinnou mlčenlivost, ale v předchozích hospitalizacích nebylo nic mimořádného,“ upozornil Žižka.

Dodal, že pacient neměl soudně nařízenou ochrannou léčbu. Jestli po propuštění bral léky nebo docházel na ambulantní kontroly, teď nemocnice vyšetřuje.

První výsledky kontroly chce mít ministr zdravotnictví k dispozici ve středu dopoledne.

O propuštění z léčebny rozhodují lékaři

Podle předsedy Okresního soudu Plzeň-jih Radovana Hronka rozhodují o propuštění nemocného z psychiatrické péče lékaři, ne soudy.

„Soud nerozhoduje o jeho propuštění, o tom rozhodují lékaři, kteří stejně tak rozhodují o jeho přijetí do psychiatrické nemocnice. Soud rozhoduje jenom o tom, jestli je tam daný člověk v souladu se zákonem, anebo ne a musí být propuštěn,“ řekl a dodal:

Podezřelý z vraždy ženy v Horní Bříze se začátkem roku léčil na psychiatrii

Číst článek

„Zde bylo riziko, že by mohl bezprostředně závažným způsobem ohrozit sebe nebo své okolí a zároveň jevil známky duševní poruchy. Z tohoto důvodu jsme proto ve svém rozhodnutí řekli, že k jeho převzetí do ústavu zdravotní péče došlo ze zákonných důvodů, které nadále trvají. Takto jsme rozhodli v lednu a v únoru byl z psychiatrické nemocnice propuštěn.“

Primář ochranné léčby Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích Jiří Švarc doplňuje, že sám pečuje o více než deset pacientů, kteří se dopustili vraždy a všichni byli v minulosti hospitalizováni a propuštěni na revers.

„I když lékaři posoudí, že je pacient nebezpečný, nemůžou ho hospitalizovat celý život jenom proto, že proklamuje, že chce někoho zabít. Zákony jasně říkají, že bez souhlasu může být hospitalizován jenom někdo, kdo bezprostředně ohrožuje sebe nebo své okolí,“ upozorňuje.

Nařídit pobyt v psychiatrické nemocnici může soud v případě, že se dotyčný dopustil trestného činu.

Podezřelý nemusí být kvůli zdraví stíhán

Devětadvacetiletý muž v pondělí bodl nožem do zad ženu v knihovně v Horní Bříze. Napadená na místě zemřela, ještě předtím ji muž donutil zatelefonovat do redakce jedné soukromé televize a chtěl, aby do knihovny dorazil štáb.

Policie muže krátce poté dopadla, teď je umístěný na uzavřeném oddělení v psychiatrické nemocnici v Dobřanech. Jestli vůbec bude trestně stíhán, určí až znalecký posudek o jeho duševním zdraví. Obvyklá lhůta ke zpracování posudku je zhruba 6 týdnů.

Po loňské vraždě na škole ve Žďáru nad Sázavou jde o druhý případ v poměrně krátké době, kdy zabíjela osoba propuštěná z psychiatrické nemocnice.

Simona Bartošová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme