Do Ostravy přijeli soutěžit nejlepší studenti matematiky z téměř 40 zemí

Už po pětadvacáté se do Ostravy sjeli nejlepší studenti matematiky. Dalšího ročníku nejstarší matematické soutěže v Evropě, pojmenované po Vojtěchu Jarníkovi, se účastní 150 studentů z téměř 40 zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vědecké výpočty

Vědecké výpočty | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nejvzdálenější studenti přijeli až z Jekatěrinburgu. A i letos opět převažují mladí muži nad ženami matematičkami. I když zdání často klame.

„Když už tady nějaká dívka je, tak už je to špice. Například jsme tady měli studentku z Německa, dvakrát za sebou s plným počtem bodů,“ říká hlavní organizátor soutěže Jan Šustek z Ostravské univerzity.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá nejstarší mezinárodní matematická soutěž v Ostravě, zjišťoval redaktor Martin Knitl

A hned doplňuje, že úlohy budou tradičně velmi obtížné a soutěžícím musí stačit pouze pero a papír.

„Každá univerzita zašle několik příkladů. Porota vybere osm, které budou na soutěži. To budou buď takové lehké příklady, kde kalkulačku skutečně potřebovat nebudou. Nebo to budou tak těžké příklady, kde už jim ani kalkulačka nepomůže,“ potvrzuje Šustek.

Mezinárodní porota se také zapotí, protože hodnocení zabere další hodiny. Mezitím si zástupy matematických nadějí zkrátí čekání na výsledky třeba v zoologické zahradě. Tam už by nikdo derivovat neměl.

ČRo, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme