Domažlice žijí Chodskými slavnostmi, nejstarším folklorním festivalem v Česku

Desetitisíce lidí zamířily na Chodské slavnosti do Domažlic. Největší česká národopisná slavnost se koná už po dvaašedesáté a i letos nabízí vystoupení mnoha folklorních souborů i tradiční jarmark na náměstí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chodské slavnosti

Chodské slavnosti | Foto: Donald Judge

"Je to chodská hudba, lidový tanec, jsou to chodské koláče, jejich vůně, chodské kroje na ulicích," vyjmenovává ředitel kulturního střediska v Domažlicích Kamil Jindřich, proč mají slavnosti neopakovatelnou atmosféru.

Vedle lidové hudby a tance pak Jindřich vzpomíná ještě jeden tradiční vrchol slavností - Vavřineckou pouť. "Je tam třeba dva tisíce lidí v kroji," přibližuje poutní mši svatou na Vavřinečku, kterou v Domažlicích obnovili v 90. letech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se švadlenou Marií Langovou z Postřekova natáčela redaktorka Monika Zettlová

Hektické dny také prožívala Marie Langová z Postřekova, jedna ze zakladatelek tamního Muzea krojů. Vlastní chodské kroje nejen půjčuje, ale také je šije. A právě teď před víkendovými Chodskými slavnostmi, které patří k nejstarším a největším folklorním slavnostem v Česku, má hodně napilno.

Jan Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme