Důl Karviná zasáhl silný otřes. Tři horníci v podzemí zemřeli, devět se jich zranilo

Důl Karviná zasáhl před polednem silný otřes. Tři horníci na místě zemřeli, dalších devět báňští záchranáři dostali z dolu ven a teď jsou v péči lékařů. Podle nich nejsou zranění muži v ohrožení života. Horníci pracovali v hloubce 900 metrů pod zemí v místě bývalého Dolu Doubrava. V této hloubce bylo také ohnisko otřesu, který byl silně cítit i na povrchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při neštěstí otřesu v Dole Karviná zemřeli tři lidé, další utrpěli zranění. Na snímku záchranky vyjíždí z areálu dolu

Při neštěstí otřesu v Dole Karviná zemřeli tři lidé, další utrpěli zranění. Na snímku záchranky vyjíždí z areálu dolu | Zdroj: ČTK

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl řekl, že devět horníků ve věku od 34 do 52 let utrpělo různá zranění, od lehkých až po těžké. Šlo o pohmožděniny nebo zlomeniny nohou a rukou, hrudníku, poranění páteře a hlavy.

Sanitky odvezly čtyři muže do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, čtyři do nemocnice v Karviné-Ráji a jednoho do nemocnice v Havířově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neštěstí na Dole Karviná popsal mluvčí společnosti OKD Marek Síbrt

Otřes nastal v 11.44 v hloubce kolem 900 až 1000 metrů a měl sílu 3,5 stupně Richterovy škály. „Otřes byl velice silný a na povrchu ho pocítili obyvatelé Karviné, Orlové a Doubravy,“ uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt.

„Otřes byl na poměry Karvinska silný, i když za posledních šest nebo sedm let tam bylo podobných otřesů 14, ale žádný neměl tak tragické následky,“ řekl Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

„Zaznamenali jsme řadu hlášení. Nejvzdálenější z ostravského obvodu Ostrava-Jih,“ doplnil Zedník. Obyvatelé Havířova či Orlové podle něj hlásili, že se jim hýbe nábytek a pokojové rostliny.

Otřes v Karviné zaznamenal seismograf | Foto: Geofyzikální ústav AV ČR

K otřesu došlo při údržbě

Původně se spekulovalo o tom, že k otřesu došlo během prorážení šachet nebo důlních chodeb. Příčinou ale nejspíš byla běžná údržba. I při ní se totiž může postupně uvolňovat tlak různých vrstev uhlí a horniny.

„V každém horninovém masivu existuje nějaké napětí. Když tam vyrobíte nějakou štolu, tak se napětí přerozdělí a v určitých místech se může koncentrovat víc, než ta hornina snese – například nějaká nadložní pískovcová lavice nad uhelnou slojí, která pak popraská,“ vysvětluje Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo u Dolu Karviná natáčel reportér Martin Knitl, příčiny otřesů vysvětlil Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd

„Nerazili důlní dílo, ale důlní otřesy souvisí s hornictvím, byly jeho součástí, jsou a budou. My se samozřejmě snažíme těmto důlním otřesům předcházet preventivními odstřely, ale příroda je někdy silnější než my,“ dodává mluvčí OKD Marek Síbrt.

Primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD) řekl, že se spojí s vedením společnosti. Pokud se ukáže, že jsou mezi mrtvými občané města, bude se snažit pomoci jejich rodinám. Soustrast rodinám zemřelých horníků vyjádřilo i vedení kraje.

Vyšetřování příčin neštěstí potrvá delší dobu. Při podobných událostech vždy spolupracuje zvláštní odborná skupina složená z vedení OKD včetně samotného Dolu Karviná, zástupci policie, záchranářů, vyšetřování se účastní také odborové organizace a v neposlední řadě báňský úřad.

V provozech OKD letos zemřelo už osm lidí. V únoru zemřel zaměstnanec v areálu úpravny uhlí Dolu ČSM, v březnu horník při závalu v Dole Karviná, v dubnu další zaměstnanec na povrchovém pracovišti Dolu Darkov v Karviné. Další dva horníci zemřeli v podzemí Dolu Karviná v Orlové a Dolu ČSM. Při dnešním otřesu pak zahynuli tři horníci.

Silný otřes v dolu Karviná | Foto: ČTK

ČTK, Andrea Brtníková, Martin Knitl, mka, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme