Dvojitý plot chrání šestnáct obřích nádrží. Podívali jsme se za ceduli ‚Vstup zakázán'

Do areálu ve středočeské Nelahozevsi má veřejnost vstup zakázán. Za dvojitým plotem se totiž nachází 16 obřích nádrží s ropou. Úložiště patří státnímu podniku Mero, který mimo jiné spravuje a skladuje státní hmotné rezervy černého zlata.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úložiště ropy státního podniku Mero ve středočeské Nelahozevsi

Úložiště ropy státního podniku Mero ve středočeské Nelahozevsi | Foto: Mero, a.s.

V celém areálu platí přísné bezpečnostní předpisy. Každý návštěvník musí projít školením, poté dostane helmu, erární boty a nehořlavé montérky.

„Vstupujeme z normální zóny do zóny, kde jsou zpřísněná bezpečnostní pravidla. Nesmíme zde telefonovat z mobilních telefonů a v celém objektu platí zákaz kouření,“ popisuje Ondřej Šmolík, vedoucí plánování a strategických projektů Mero.

Nádrže s ropou mají velikost 50 až 125 tisíc metrů krychlových. Součástí je také několik bezpečnostních prvků. „Tato nádrž má průměr 84,5 metru a výšku kolem 19 metrů. Je to nádrž v nádrži, takže i kdyby šlo k porušení vnitřní stěny, tak celý objem je zachycen vnějším pláštěm a do okolí se nic nedostane,“ ukazuje Šmolík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvojitý plot chrání šestnáct obřích nádrží. Veřejnost do areálu úložiště ropy u Nelahozevsi nesmí. Natáčela Jitka Hanžlová

„Bezpečnostním standardem je také plovoucí střecha. Leží přímo na ropě, ať je jakákoli výše hladiny. Nemůže tak vznikat výbušné prostředí,“ dodává Šmolík.

Na místě je také cítit zvláštní zápach. „Zápach není tak strašný. Jsme poměrně daleko od obydlených částí. Žádná vesnice ani město tu není,“ dodává Šmolík.

Součástí areálu je také budova zvaná čerpačka. „Jsou v ní umístěna čerpadla, takže jsme schopni z každé nádrže čerpat ropu kamkoli. Jsou zde venkovní pracovníci, kteří provádějí přípravu čerpadla před spuštěním. Samotné řízení provádějí operátoři na velíně,“ přibližuje Petr Pšenička, vedoucí centrálního tankoviště ropy Mero.

Ropa se pohybuje přibližně rychlostí pomalého chodce. Tankoviště ve středočeské Nelahozevsi je pak strategickou křižovatkou, na které se stýkají ropovody Družba a IKL.

Centrální tankoviště ropy firmy Mero slouží ke skladování strategických nouzových zásob ropy, jako krátkodobý mezisklad pro ropu přepravovanou ropovody Družba a IKL, dále pak k míchání různých druhů ropy podle požadavků klientů a distribuci ropy k zákazníkům – rafineriím.

Areál o velikosti asi 59 hektarů se nachází v okresech Mělník a Kladno, na katastrálních územích obcí Nelahozeves, Podhořany, Uhy, Nové Ouholice a Sazená. Největší podíl připadá katastrálnímu úřadu Nelahozeves.

Úložiště ropy státního podniku Mero ve středočeské Nelahozevsi | Foto: Mero, a.s.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme