Elektronika zůstává ve ztrátách a nálezech tři roky. Bude to nepoužitelný šrot, upozorňují obce

V radničních skladech se hromadí mobilní telefony a tablety, které zbytečně zastarávají. Upozorňují na to třeba obce na Karvinsku. Nově totiž musí skladovat ve ztrátách a nálezech zapomenuté věci až tři roky. Moderní elektronika ale za tu dobu výrazně ztrácí hodnotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Tady máme naše království, náš sklad ztrát a nálezů.“ S Lucií Kolkovou z bohumínské radnice vcházíme do skladu, s přeplněnými regály.

Leží tady tašky, hrnec, ale i hodně elektroniky, třeba notebook nebo mobilní telefony. „Po těch třech letech ta elektronika zastarává. Věci si tři roky počkají, než je budeme moci nabídnout v dražbě. Nikdo už nebude chtít tak starý notebook nebo telefon,“ dodává Kolková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Elektronika zůstane ve ztrátách a nálezech tři roky. Bude to nepoužitelný šrot, upozorňují obce. Natáčela Andrea Čánová

Dříve radnice ztracené věci schovávala rok, nyní musí podle zákona čekat tři roky, jestli se o ně někdo nepřihlásí.

„Neevidujeme ani jeden jediný případ, kdy by se někdo ptal po roce nebo po dvou letech po ztracené věci. Většinou ej to v řádu dnů, týdnů, maximálně jednoho měsíce,“ popisuje Kolková.

Stejnou zkušenost mají i v sousední Karviné. „Pokud se někdo o ztracenou věc nepřihlásí do půl roku, tak se zpravidla opravdu nepřihlásí vůbec. Pole našeho názoru lhůta dříve stanovená zákonem byla optimální,“ potvrzuje mluvčí radnice Šárka Swiderová

Zapomněli jste ve vlaku mobil nebo batoh? České dráhy pomáhají s pátráním na speciálním webu

Číst článek

Ztracené mobily, o které se nikdo nehlásil, dříve podle ní dávali třeba dětským domovům nebo azylovým centrům. „Velmi rychle to zastarává, za tři roky už je to nepoužitelný šrot. My ho tady ale budeme muset mít,“ dodává Swiderová.

Loni v Karviné uložili 124 ztracených předmětů, majitelé se přihlásili jen o dvanáct věcí.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme