Epidemie žloutenky na jihu Moravy pokračuje, lékaři zjistili tento týden 21 nových případů

Nakažených pacientů žloutenkou na jižní Moravě opět přibylo. Za poslední týden hygienici evidují 21 nových pacientů. Od začátku letošního roku se v kraji vyskytlo přes 230 případů této nemoci "špinavých rukou". Kvůli žloutence začala dokonce jedna z brněnských samoobsluh prodávat pouze balené potraviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýdlo žloutence zabrání

Mýdlo žloutence zabrání | Foto: Fotobanka PhotoRack

Nemoc už se šíří nejen mezi lidmi bez domova a narkomany. Jedním z opatření je očkování, hygienici dali vakcíny dvěma tisícům lidí včetně sociálních pracovníků, strážníků a bezdomovců.

„Veškeré případy onemocnění, které zaznamenáme, jsme schopni podchytit ty případné další přenašeče. To znamená ano, máme tady 200 onemocnění, ale Krajská hygienická stanice zachytila přes 1300 kontaktů, které v podstatě mohly být další nakažení,“ říká ředitel Krajské hygienické stanice David Křivánek.

Nejvíce nemocných je ve věku 20 až 44 let, avšak nákaza postihuje také osoby ostatních věkových kategorií.

Balené potraviny

Přestože podle slov hlavní hygieničky ČR Evy Gottvaldové „nejde o epidemii století a situace je pod kontrolou“, jedna z brněnských samoobsluh ve čtvrti Černá Pole přestala kvůli žloutence prodávat nebalené potraviny.

Podle informací Českého rozhlasu jí to nařídili hygienici. Jedna ze zaměstnankyň prodejny totiž žloutenkou onemocněla. Další zaměstnanci podle vedení firmy nakažení nejsou. Potvrdil to jednatel společnosti Pavel Okurek. Na mikrofon se ale odmítl vyjádřit.

Vedení firmy, která obchod provozuje, podobné opatření zavedlo v dalších čtyřech pobočkách. Tam nabízí například pečivo jak po kusech, tak zabalené.

Hygienici nechtějí případ komentovat. Nesdělili ani, zda se v kraji další takové problémy vyskytly. „Jsme vázáni mlčenlivostí, nelze se vyjadřovat ke konkrétním případům,“ říká vedoucí protiepidemického oddělení Radka Boháčová.

První případy byly u squatterů

První sporadické případy, které předznamenaly pozdější výskyt žloutenky, byly evidovány na začátku roku 2016 u squatterů v Brně. K šíření podle hygieniků přispěla nízká úroveň hygieny v této komunitě.

„S ohledem na nestandardní chování a vnímání reality u těchto lidí nemocných žloutenkou typu A s nimi byla a je velmi nesnadná spolupráce, což výrazně ztěžuje provádění potřebných protiepidemických opatření ze strany Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje,“ vysvětlila hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Onemocnění začíná náhle, mezi první příznaky patří hlavně zvýšená teplota, bolesti svalů a kloubů, nevolnost, nechutenství, zvracení, zežloutnutí očního bělma a kůže - odtud je název „žloutenka“. Diagnózu stanoví lékař na základě celkového vyšetření a krevních testů.

Základním protiepidemickým opatřením je důsledné dodržování zásad osobní hygieny – umývání rukou před jídlem, po užití toalety a po návratu domů zejména po cestě MHD a z velkých nákupních center. Je třeba se také vyvarovat společné konzumace nápojů (sdílení jedné láhve či sklenice) a jídla.

ČRo, Tomáš Kremr, Karolína Wernerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme