Česko zažívá tropická vedra. Hrozí požáry

V Česku kvůli suchu a vysokým teplotám stoupá riziko požárů. Například Lesy České republiky mají v terénu požární hlídky. Ostražití jsou v tyto dny i strážci Krkonošského národního parku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krkonoše - Pohádkový les

Krkonoše - Pohádkový les | Foto: Agentura CzechTourism

Řada oblastí v nejvyšších českých horách je pro hasičskou techniku jen velmi těžko dostupná a případný požár v těchto lokalitách je podle Radka Drahného z vedení správy parku velkým problémem.

„I z tohoto důvodu jsou právě v těchto dnech naši kolegové velice obezřetní na jakýkoliv dým, který by nad lesem zahlédli. Okamžitě alarmujeme požárníky, když máme jakékoliv podezření, že by v lese mohl vzniknout požár,“ řekl Radek Drahný.

Dodržování pitného režimu

Horská služba doporučuje turistům na horách opatrnost. Důvodem je tropické počasí. I v nejvyšších partiích hor teploty přesahují 25 stupňů Celsia. Nutné je proto při túrách dodržovat pitný režim.

Turistiku by měli zvážit lidé se zdravotními obtížemi jako jsou například nemoci srdce. Potvrzuje to zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

„Těmto lidem doporučujeme, aby na túry nechodili, nebo aby se pohybovali v nižších zalesněných částech hor,“ uvedl Pavel Jirsa.

Martin Pařízek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme