Eutanazie je vyloučena, ukazuje vyšetřování vraždy pacientky v rumburské nemocnici

Policejní vyšetřování zatím vyloučilo, že by v případu vraždy sedmdesátileté pacientky v nemocnici v Rumburku šlo o eutanazii. Seniorku měla podle policie před víc než dvěma měsíci usmrtit vysokou dávkou draslíku jedna ze zdravotních sester.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumburská nemocnice

Rumburská nemocnice | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Řada lidí se domnívala, že sestra chtěla ženě ulevit od bolesti, a na její podporu vytvořila dokonce petici, která žádala prezidenta republiky o její omilostnění.

Možnost eutanazie ale vyvrací státní zástupce Jan Jakovec:

„V tomto stádiu dokazování jednoznačně nic nesvědčí proto, že by šlo o eutanázii. Tuto obhajobu neuplatnila ani obviněná, ani se to neobjevilo v nějakých svědeckých výpovědích od zdravotnického personálu. Eutanazie je v tomto okamžiku skutečně vyloučena.“

Usmrcení na žádost, se svolením poškozeného, je z hlediska českého trestního práva nedovolené a je posuzováno jako vražda.

Sestra je ve vazbě a čelí obvinění z vraždy těžce nemocné seniorky, kterou měla usmrtit draslíkem. Pokud se její vina prokáže, hrozí jí až 18 let ve vězení.

Sedmdesátiletá onkologická pacientka v rumburské nemocnici zemřela v noci z 5. na 6. června. Vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Padesátiletá zdravotní sestra byla z nemocnice, kde pracovala, propuštěna.

Vedení lužické nemocnice v Rumburku začalo s rozsáhlou kontrolou dokumentů a pracovních postupů - jak u lékařů, tak sester.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme