Evakuovaní z okolí Vrbětic se zatím domů nevrátí, rozhodnutí padne v pátek

Lidé z evakuovaných obcí Haluzice a Lipová na Zlínsku se dnes domů nevrátí. Podle policie nebezpečí v blízkosti muničního areálu u Vrbětic trvá. Uvedla to Česká televize. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve Sněmovně řekl, že se o návratu evakuovaných domů bude rozhodovat v pátek odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O návratu evakuovaných domů bude rozhodovat v pátek odpoledne

O návratu evakuovaných domů bude rozhodovat v pátek odpoledne | Zdroj: ČTK

"Dobrá zpráva a světlo na konci tunelu je to, že výbuchy ustávají. Zítra (v pátek) by se měl znovu sejít na místě krizový štáb, velitel zásahu a ve 14 hodin znovu rozhodnout o tom, jak dlouho ta evakuace ještě bude," řekl ministr vnitra Milan Chovanec při sněmovních interpelacích.

V muničním areálu ve Vrběticích vybuchl včera ráno sklad č. 12. Bylo v něm uloženo 12,8 tuny munice, podle policie to byly dělostřelecké granáty a miny. Ze skladu se další detonace ozývaly i později. Sklad měla stejně jako sklad číslo 16, který explodoval 16. října, pronajatý ostravská společnost Imex Group. Při říjnovém výbuchu zemřeli dva zaměstnanci firmy.

"Já pevně věřím, že v pátek ve 14 hodin bude možné pustit občany do jejich domovů,"dodal Chovanec.

„Chceme být opatrní optimisté v tom směru, že pokud se situace nezhorší, nebo vyvíjet nepříznivým směrem, tak si myslíme, že zítra po 14. hodině by bylo možné za optimálních podmínek uvolnit vstup,“ potvrdil ředitel zlínského Krajského ředitelství policie ČR.

„Dohodli jsme se s armádou na posílení střežení perimetru, tohoto muničního skladu. Z rozhodnutí policejního prezidenta byl posílen vyšetřovací tým. Děláme vše pro to, abychom umožnili lidem vrátit se do svých obydlí,“ ujistil náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Výbuchy ve Vrběticích vyšetřuje policie jako trestný čin obecného ohrožení

Číst článek

Pyrotechnici zatím v těsné blízkosti evakuovaných obcí zatím nenašli žádnou nebezpečnou munici, kromě jednoho dělostřeleckého granátu, oznámil ředitel Pyrotechnické služby Jaromír Dlouhý:

Přehrát

00:00 / 00:00

O dosavadním šetření mluvil zlínského Krajského ředitelství policie ČR Jaromír Tkadleček

„Od Lipové ve směru k epicentru byly první střepy na vzdálenosti více ne 400 metrů. Jeden poškozený dělostřelecký granát, který byl zničen řízeným výbuchem. Pokud se týká obce Haluzice, rovněž nebylo zjištěno žádné poškození a ve vzdálenosti od obce k epicentru nebyly nalezeny žádné zbytky munice.“

„Protože rozhodujeme o zdraví a bezpečnosti občanů, na základě této skutečnosti jsme museli trvat, že lidé stráví dnešní noc mimo domov,“ poznamenal k nálezu granátu Jaromír Tkadleček, ředitel zlínského Krajského ředitelství policie ČR.

Exploze policie kvalifikuje jako obecné ohrožení

„Vyšetřuje to Policie České republiky, je to kvalifikováno jako trestný čin obecného ohrožení,“ potvrdil v České televizi ministra obrany Martin Stropnický.

„Ale právě proto, že je to takto kvalifikováno - a že to probíhá - a je to velmi čerstvé, tak o tom nemůžeme informovat.“

V případě prokázání viny hrozí případnému pachateli 8 až 15 let vězení.

Imex Group odmítá spojitost s výbuchy

Ostravská firma Imex Group odmítá, že by jakýmkoliv způsobem zavinila exploze v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku. Tato společnost má v pronájmu i budovu, ze které se ozvala další série výbuchů.

Podle právního zástupce firmy Radka Onduše bylo zajištění skladu standardní a chybu neudělal žádný ze zaměstnanců. Zároveň vylučuje spekulace o tom, že exploze měly zakrýt nějaké ekonomické potíže.

Imex Group odmítá spojitost s dalšími výbuchy ve Vrběticích, prý neudělala chybu

Číst článek

Na snímku ze 4. prosince je rozhořčený dopis na nástěnce v centru Vlachovic, jejichž částí Vrbětice jsou | Foto: ČTK

Milan Kopp, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme