Evropská komise zamítla žádost Prahy o peníze na přestavbu čistírny vod

Evropská komise definitivně zamítla žádost Prahy o peníze na přestavbu čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Projekt přestavby se Bruselu nelíbí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čistírna odpadních vod (ilustrační foto)

Čistírna odpadních vod (ilustrační foto) | Foto: Veolia Voda

"Znamená to, že peníze zřejmě nepřijdou. Nelíbí se jim, že Praha chce udělat novou vodní linku a mají za to, že by bylo lepší, kdyby Praha rekonstruovala za pochodu starou vodní linku," vysvětlila radní pro životní prostředí Jana Plamínková ze Starostů a Nezávislých.

Současná vodní linka je na hranici technologické i stavební životnosti a nezvládá odstranit dusík v potřebných parametrech.

Praha musí kvůli normám novou čističku postavit do roku 2017, jinak jí hrozí sankce. Cena bude podle magistrátu skoro 6 miliard korun. Město ji zaplatí z vlastních prostředků a o podporu chce požádat i stát.

Na Císařském ostrově už začaly některé přípravné práce. Město například nechalo zbourat bývalý sklad, vrátnici nebo čerpací stanici. Teď čeká na stavební povolení na stavbu samotné čistírny.

Igor Maňour, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme