Evropský dům v Hradci Králové pomůže zájemcům o dotace, otevře se příští rok

Takzvané Evropské domy vznikají na podnět Ministerstva pro místní rozvoj ve většině krajů republiky, aby pomohly zlepšit využívání evropských peněz. Jedním z nich je i ten Královéhradecký, který bude sloužit všem, kteří se budou zajímat o evropské dotace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý Ústav hluchoněmých, ve kterém vznikne hradecký Evropský dům

Bývalý Ústav hluchoněmých, ve kterém vznikne hradecký Evropský dům | Zdroj: ČTK

Evropský dům vznikne přímo v krajském městě. Mají v něm být soustředěny organizace, které mají něco společného s čerpáním evropských peněz. „Bude tam například Centrum pro regionální rozvoj, Státní fond životního prostředí, Czechinvest, Centrum evropského projektování a mnoho dalších institucí,“ říká hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomír Franc z ČSSD.

Dům bude v nové budově bývalého Ústavu hluchoněmých na královéhradecké Pospíšilově třídě. S potřebnými opravami za zhruba deset milionů korun začnou stavbaři v lednu příštího roku. Organizace, které teď v budově sídlí, se tak budou muset postupně stěhovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

S hejtmanem Královéhradeckého kraje Lubomírem Francem (ČSSD) mluvila o Evropském domě reportérka ČRo Lucie Valášková

„Pedagogicko-psyhologická poradna nebo Impuls půjdou náhradních prostor. Zdravotní holding se bude stěhovat k nám na krajský úřad. Budeme chtít využít i nových kancelářských prostor za Galerií moderního umění, které dnes prochází rekonstrukcí,“ plánuje hejtman.

Poradna bude v novém roce fungovat v budově Na Okrouhlíku a Centrum podpory uměleckých aktivit Impuls bude zatím sídlit na Brněnské ulici v Hradci Králové. V srpnu čeká stěhování také Centrum pro integraci osob se zdravotním postižením.

Ředitel Jiří Morávek přesun do právě opravované budovy bývalé školy ve Věkoších vítá. „Budeme mít nové moderní prostory, které nám pomohou rozvíjet naší činnost péče o osoby se zdravotním postižením. Vzniknou další terapeutické dílny, budou přístupné i sprchy pro vozíčkáře a další sociální zařízení.“

Činnost evropského domu je plánovaná do roku 2020, tedy do konce současného programového období. Jeho provoz zaplatí nájemné, které bude Ministerstvo pro místní rozvoj platit kraji.

Lucie Valášková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme