Farář vyvěsil v kostele docházkový list. Chce přilákat na modlitby více lidí

Zkontrolujte si svého faráře, takovou výzvu najdou návštěvníci farního kostela v Brtnici na Jihlavsku. Zdejší kněz chce přilákat více lidí. Rozhodl se jim proto ukázat, že nekáže vodu a nepije víno, ale poctivě se chodí do kostela modlit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brtnice, kostel

Brtnice, kostel | Foto: Daniel Zach

„Pan farář si na sebe ušil bič, tady má docházkový list,“ ukazuje farník Josef Novák.

Obyvatelé tak poznají, jestli farář dochází správně, nebo nikoliv. Farník zároveň dodává, že záleží pouze na faráři, zda ho bude kontrolovat. „Je to dobrý člověk, on sem určitě bude chodit,“ podotýká Novák.

Celý nápad vymyslel sám místní farář. Vstupní část kostela je totiž nově od rána do večera otevřená, tak si to přeje například i papež František. Zpřístupnění chrámu v Brtnici ale slouží i jako poděkování lidem, kteří přispěli na opravu věže kostela.

„Lidé ze svých kapes vysbírali milion korun, věřící a dokonce také lidé, kteří do kostela moc nechodí. Napadlo mě, že by se kostel měl více otevřít lidem. A jak na to upozornit je také trošku popohnat lidi ke kontrole. Lidé mají určitě v hlavě otázku, co takový farář celý den dělá,“ říká farář Petr Balát.

Brtnice, kostel | Foto: Daniel Zach

Farář se za své farníky modlí takzvaný breviář vždy ráno, v poledne a večer. Jestli si povinnost důsledně plní se teď můžou přesvědčit.

„Je to vlastně paradox spojit motlitbu s docházkou tak, že se dělají čárky, nebo jak byly dříve ve fabrikách píchačky, ale možná, že to upozorní na to, že je třeba mít v životě, byť duchvním, nějaký řád,“ dodává farář.

Brtnický farář doufá, že jeho docházkový list poslouží jako reklama kostelu. A že svíček, které návštěvníci kostela zapíchnou do písku, bude stále přibývat.

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme