Farmaceutické firmy vykupují sušené byliny. Lidé si tak mohou přivydělat

Sběrači bylin na Vysočině v těchto dnech trhají a suší. Diviznu, třezalku nebo lipový květ nosí do výkupen a vylepšují si tak domácí rozpočet. Třeba v Havlíčkově Brodě každý týden odevzdává plné pytle voňavých květů kolem 40 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divizna

Divizna | Foto: Jiřina Šmídová

„Sbírám lípu květ a diviznu, tu mám na zahrádce. A sem to nosím do výkupny. Mám bezvadnou půdu, tam to uschne pěkně natvrdo a koukám se toho rychle zbavit,“ ukládá utržené stokoruny do peněženky Anna Vodková z Horní Krupé.

Kromě ní přineslo pytle a pytlíky s květy, stonky nebo listy rostlin dalších asi 40 lidí. Voňavý náklad zaplnil celou avii, ukazuje zástupce farmaceutické firmy Pavel Dymák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Farmaceutické firmy na Vysočině vykupují sušené byliny. Lidé si tak mohou přivydělat. Natáčela redaktorka Hana Mikulincová

„Hodnota toho nakoupeného zboží je 50 tisíc korun. Udělejte si obrázek, kolik toho lidé, co sem přišli, přinesli,“ dodává Dymák s tím, že nejvíce je divizny, slézu, březového listí a třezalky.

Celkem v Havlíčkové Brodě vykupují na čtyřicet druhů bylin, které musí být správně usušené.

„Všechny bylinky by se měly sušit ve stínu, nemělo by to být na přímém slunci. Trhat by se měly tam, kde není znečištěné prostředí, ne třeba u silnice. To se pozná, když to lidé donesou. Hlavně k bylinkám musí mít vztah, aby věděli, co mají sbírat,“ říká zástupce farmaceutické firmy Dymák.

Třeba za kilogram květů divizny dostanou sběrači 300 korun, za listy břízy 38 korun a za květ hluchavky tisíc korun.

„Pakliže se drží jen ceny a začne dělat hluchavku, tak ho to odradí, protože řekne: ‚Já jsem toho natrhal kilo, ale ono to seschlo a mám toho deset deka,‘ “ popisuje Pavel Dymák.

Na Vysočině vykupují bylinky také například v Rynárci a Vyskytné na Pelhřimovsku nebo ve Velké Bíteši na Žďársku.

Hana Mikulincová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme