Farmářka Havránková podepsala dohodu o výměně posledního pozemku pro D11

Ludmila Havránková podepsala se Státním pozemkovým úřadem dohodu o výměně posledního pozemku potřebného pro dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové. Spory mezi farmářkou a státem o výkup pozemků tak po 20 letech končí. Řidiči by po dálnici měli dojet až do Hradce Králové v první polovině roku 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářka Ludmila Havránková

Farmářka Ludmila Havránková | Zdroj: ČTK

Směna potřebného pozemku je součástí větší výměny. Stát podle pozemkového úřadu získá celkem 18 hektarů zemědělské půdy v okresech Znojmo, Liberec a Česká Lípa.

Na oplátku vydá Havránkové 16,5 hektaru půdy v okolí Hradce Králové, kterou si farmářka od úřadu v současnosti pronajímá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stát získal poslední pozemek, který bránil dostavbě dálnice do Hradce Králové. Tématu se věnoval redaktor Jiří Fremuth

Druhou polovinu pozemku pod chystanou dálnicí donedávna vlastnila sestra Havránkové, Jaroslava Štrosová. Ta ale svoji část v červenci prodala hradecké radnici.

Radnice nabídla Štrosové za polovinu z pozemku o výměře 0,27 hektaru 1,7 milionu korun. Tuto část následně radnice vymění se státem za pozemky, na kterých dnes stojí městský autobusový terminál.

„My jsme v Hradci nesmírně rádi, že to tak dopadlo,“ komentoval dnešní podpis dohody primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu.

Podle ředitelky Státního pozemkového úřadu Svatavy Maradové je směnná smlouva s Ludmilou Havránkovou pro stát výhodná hned v několika směrech.

„Nejenže otevřela cestu k úspěšnému dořešení situace kolem dostavby dálnice D11, ale současně jsme získali i o více než 1,5 hektaru větší výměru kvalitní zemědělské půdy a přínos do státní pokladny ve výši přibližně čtyři miliony korun,“ řekla Maradová.

Tuto částku, tedy přibližně 4 miliony korun, má úřadu vyplatit Havránková jako doplatek rozdílu ceny.

Dostavba posledního úseku začala v červenci

Už na podzim 2011 se zdálo, že spory o pozemky jsou vyřešeny. Půdu stát s Ludmilou Havránkovou vyměnil a doplatil jí 90 milionů korun. Jenže vzápětí se přišlo na to, že není vykoupený ještě poslední čtvrthektarový pozemek, a jednání začala znovu.

Ředitelství silnic a dálnic přesto v létě zahájilo dostavbu chybějícího 2,5 kilometru dlouhého úseku s tím, že poslední pozemek už brzy získá. Stavební práce by měly vyjít na 1,1 miliardy korun, dosud se ale kvůli nedořešeným výkupům a nedokončenému archeologickému výzkumu nemohly rozjet naplno.

Dálnice D11 se staví od roku 1978. Na její dokončení až do Hradce Králové motoristé čekají od roku 2006, chybějící úsek by měl být hotový v první polovině roku 2017.

Podle plánů by dálnice D11 od Hradce Králové měla pokračovat dál k Jaroměři a poté k polským hranicím jako rychlostní silnice R11.

Dostavba D11 | Foto: ČTK

ČTK, mta, Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme