Festival Kolem světa nabídl cizí jídla, tance i přednášku muže, který přešel Čínu

Největší český svátek cestovatelů, festival Kolem Světa, zaplnil několik pater Národního domu na Smíchově. I letos se mohli návštěvníci setkat bezmála s padesátkou přednášejících, kteří promítali videa i fotografie z exotických cest. Program doplnily i ochutnávky netradičních jídel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tanečnice při přípvěvě na vystoupení na festivalu Kolem světa

Tanečnice při přípvěvě na vystoupení na festivalu Kolem světa | Foto: Veronika Jošková Štefanová

Festival Kolem světa umožňuje divákům seznámit se s tradičními tanci z celého světa. Letos to byl například náročný indonéský tanec Saman, který společně s hudebníky předvedlo dvanáct tanečnic ze skupiny Kintari.

V umělecké části programu vystoupil i zahraniční host, choreografka Peggy Choyová, která vyučuje tanec na univerzitě ve Wisconsinu. V Praze představila své sólo nazvané Divoká rýže.

Tanec Peggy Choyové je kombinací asijských tanečních a bojových technik, které se během života naučila. Zároveň ve svých choreografiích propojuje balet a současný tanec. Nejvíc ji ale zajímá pohyb, který se řídí energií lidského dechu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Festival Kolem světa navštívila také reportérka ČRo Veronika Štefanová

Hlavní program naplnili svým vyprávěním cestovatelé z ČR zahraniční. Pořadatelé festivalu letos pozvali mladého dobrodruha Christopha Rehaga z Německa, který pěšky přešel Čínu z východu na západ.

„Poté, co dostudoval kinematografii v Číně, se rozhodl, že se vydá domů pěšky, což je asi 15 tisíc km. Ušel jen třetinu, ale přešel celou Čínu. Ta cesta nebyla o Číně, ale o jeho příběhu. Podával to naprosto fantastickým expresivním způsobem,“ vysvětluje Rehageovu cestu ředitel festivalu Karel Wolf.

Své fotografie doplnil komentářem i Ondřej Prosický. Tentokrát se na svých cestách vydal za ledními medvědy na Špicberky, se kterými zažil skutečně blízká setkání.

„Nejblíž to bylo ve člunu, asi 15 metrů, to už je poměrně blízko a člun musel být nastartovaný, jinak bych nebyl tak klidný. Poprvé jen zvedli hlavu a poodešli, zbytek hodin, co jsme s nimi strávili, nás ignorovali,“ vypráví cestovatel.

Příští rok festivalu Kolem světa se koná příští rok v březnu.

Vojtěch Man, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme