Festival Oživené židovské město v Třebíči přenese návštěvníky o 100 let nazpět

Židovská čtvrť v Třebíči ožije potulnými komedianty, flašinetáři a kejklíři. Chybět nebudou ani doboví četníci a hasiči. Dnes začíná festival Oživené židovské město, který potrvá do neděle. Součástí bude i divadlo v ulicích, hudební vystoupení a promítání pod širým nebem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava "Zmařené naděje.  Poválečné Československo jako křižovatka židovských osudů" v Galerii Roberta Guttmanna

Výstava "Zmařené naděje. Poválečné Československo jako křižovatka židovských osudů" v Galerii Roberta Guttmanna | Foto: Jana Šustová

Návštěvníci festivalu Oživené židovské město se mohou těšit na ochutnávku vína, přehlídku prvorepublikové módy i na filmy přímo v ulicích Třebíče.

Promítací plátno bude dnes večer přímo u lávky vedoucí do židovské čtvrti a v letní kino se změní i celé Havlíčkovo nábřeží. Od půl desáté večer tam mohou lidé se sklenkou dobrého vína sledovat film Velbloud uchem jehly z roku 1936 s Hugo Haasem.

Prvorepublikoví četníci také budou v uličkách židovské čtvrti chytat zloděje a hasiči s ručními stříkačkami předvedou zásah u hořící synagogy.

„Pokropí i kolemstojící. Myslím, že osvěžení z jejich stříkaček bude velmi příjemné,“ dodává vedoucí infocentra Dáša Juráňová.

Chybět nebudou přednášky, tanec, žonglování ani výstava historických kočárů včetně historického kolotoče. Pro návštěvníky je u Židovské brány připravena také slaná, sladká nebo zeleninová snídaně.

„Kdo si přivstane a přijde k Židovské bráně, může se nasnídat u břehu řeky Jihlavy. Budou tam pro všechny připravené deky a piknikové koše. Kdo má doma vlastní, může si donést svůj vlastní piknikový koš a pěkně se nasnídat. Bude tam i flašinetář, který bude ke snídani hrát,“ přibližuje pracovnice infocentra Renata Poulová.

Snídaně bude v sobotu i v neděli od osmi hodin ráno. Slavnost Oživené židovské město začíná dnes v 15 hodin a potrvá až do nedělního odpoledne.

Michal Malý, Anna Jadrná, Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme