Filmaři se vrací do Kutné Hory. Nejvíce je láká kaple Božího těla

Kutná Hora chce do svých ulic i blízkého okolí přilákat více filmařů. Město je oblíbenou lokalitou pro natáčení filmů už od sametové revoluce. Na rozdíl od 90. let teď ale tamní scenerie vyhledávají zejména české štáby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaple Božího těla

Kaple Božího těla | Foto: Daniel Mrázek

Za poslední tři roky si filmaři vybrali Kutnou Horu pro své natáčení celkem jedenáctkrát. Naposledy v létě, kdy štáb České televize pod vedením režiséra Jiřího Svobody natáčel v historickém centru dvoudílný historický film Jan Hus.

Snímek s hercem Matějem Hádkem v hlavní roli se má na obrazovkách objevit příští rok, tedy šest set let po upálení Jana Husa.

Nejoblíbenějším místem filmařů v Kutné Hoře byl dlouhé roky světoznámý chrám svaté Barbory. To už ale neplatí. Teď vede kaple Božího těla v sousedství chrámu.

Kaple Božího těla | Foto: Daniel Mrázek

„Je to učiněný ráj, protože je to čistý gotický prostor bez jakýchkoli úprav. Pomocí všech filmových kouzel, která oni ovládají, ho mohou přetvořit v prakticky jakékoli prostředí, které potřebují pro historické filmy,“ vysvětluje vedoucí městského oddělení cestovního ruchu a marketingu Hana Musílková, proč štáby s oblibou filmují zrovna tam.

Město chce tvůrcům ukazovat další lokality

Filmaři si ale v poslední době nevybírají pouze turisticky známé lokality. Třeba Podolská vila rodiny Valentů ze seriálu České televize První republika je ve skutečnosti Dajbychova vila z Kutné Hory. Začátkem příštího roku by se tvůrci měli k vile vrátit znovu, aby natočili záběry pro pokračování úspěšného seriálu.

Oddělení cestovního ruchu a marketingu teď připravuje pro filmaře takzvanou location tour. V praxi by to mělo vypadat asi tak, že si lidé od filmu udělají procházku po městě a okolí. Podle Hany Musílkové jim rozhodně bude co ukazovat.

„Jedná se nám třeba o malebné údolí Vrchlice, kde je spousta zákoutí, která by si mohla zahrát v jakémkoli filmu. Stejně tak se jedná i o celý areál zámku Kačina,“ zmiňuje Musílková.

Filmaři by na pracovní výlet měli do Kutné Hory přijet příští rok na jaře.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme