Firma požaduje po Teplicích nad Metují provizi z peněz, které město nedostalo

Město Teplice nad Metují je ve sporu se soukromou firmou Profesionálové a.s. Ta měla radnici pomoct získat dotaci na výstavbu cyklostezky a za to dostat provizi. Město dotaci nedostalo, soukromá společnost přesto provizi chce vyplatit, a městu už navíc účtuje penále.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Firma Profesionálové měla podle smlouvy dostat částku přes 270 tisíc korun za to, že nám Státní fond dopravní infrastruktury poskytne dotaci na realizaci cyklostezky. Měla to být procenta ze získané dotace,“ vysvětluje nezávislý starosta Teplic nad Metují Milan Brandejs.

Státní fond dopravní infrastruktury sice městu dotaci schválil, její vyplacení ale podmínil doplněním některých údajů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soukromá firma požaduje po Teplicích nad Metují zaplacení provize z peněz, které město nedostalo. Natáčel o tom Václav Plecháček

„Ty jsme nebyli schopni doložit, protože věc je daleko složitější, než se zdá - za pět týdnů se to nedá zvládnout. I přesto nám firma Profesionálové poslala fakturu na zaplacení více než čtvrtmilionové částky,“ pokračuje starosta.

Město tuto částku odmítá zaplatit. Společnost Profesionálové a.s. má na věc úplně jiný názor. Předseda představenstva David Studnička odpověděl na otázky Českého rozhlasu pouze písemně. Podle veřejně dostupných zdrojů prý byla dotace schválena a to k vyplacení provize stačí.

David Studnička odkazuje na formulaci ve smlouvě, kde je uvedeno, že město víc než čtvrt milionu zaplatí ve chvíli, kdy bude projekt doporučen k financování. Podle starosty Brandejse ale jde pouze o slovíčkaření.

„Ve chvíli, kdy my jsme žádné peníze nedostali, a je evidentní, že dostat nemůžeme, tak mi připadá velice neseriózní po nás ty peníze chtít,“ dodává starosta Teplic nad Metují.

Spor možná skončí u soudu

Starostův názor potvrzuje i právník Vladimír Špaček, který město ve sporu zastupuje. „Ta firma nárok nemá, sama o sobě nesplnila ty závazky, které měla podle smlouvy. Tady nebylo rozhodnuto o tom, že bude vůbec poskytnut příspěvek; co bylo přislíbeno, bylo pouze podmíněné,“ vysvětluje právník.

Na žádosti Teplic nad Metují o dohodu společnost Profesionálové a.s. nejprve zareagovala pouze další fakturou, ve které si navíc naúčtovala úroky z prodlení. Následně si ale obě strany dohodly společnou schůzku, která by měla proběhnout v pátek. Pokud na ní nedojde k dohodě, spor možná skončí až u soudu.


Zvětšit mapu

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme