Firmy z Vysočiny chtějí vstoupit na čínský trh. V Jihlavě jednaly s čínskou delegací

Na Vysočinu dnes dorazila více než osmdesátihlavá delegace z Číny. Byli v ní podnikatelé i lidé z veřejného sektoru provincie Chu-pej v čele s guvernérem šedesátimilionové oblasti. Zástupci čínských podniků hledají v kraji obchodní partnery.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní hala čínské pobočky Škody Electric

Výrobní hala čínské pobočky Škody Electric | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Je to velmi významná návštěva, protože následuje hned po setkání prezidentů obou zemí. A právě dnešní návštěva může právě znamenat realizaci a konkretizaci témat, které naši prezidenti spolu projednali.“

Tak zněla slova, kterými na tiskové konferenci okomentoval guvernér provincie Chu-pej dnešní setkání osmdesátičlenné delegace s představiteli kraje Vysočina.

„Hledali jsme společně další místa, kde můžeme potenciálně spolupracovat, a jsem si jistý, že tato moje cesta naplnila očekávání,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Vysočinu přiletěla delegace z Číny, tématem je obchodní spolupráce s firmami v regionu. Natáčel Daniel Zach

Firmy z Vysočiny se dnes a během zítřka budou domlouvat na další spolupráci s firmami ze středočínské provincie Chu-pej. Podle předsedy krajské hospodářské komory Jaroslava Huňáčka jednání začala ještě před setkáním v Jihlavě.

„Firma Žďas teď při státní návštěvě podepsala jedno memorandum, podobně jsou na tom další firmy z Vysočiny. Takže já čekám, že se naváže na dnešní setkání a že si firmy najdou mezi sebou cestu,“ míní.

S čínskými partnery se dnes dohodla společnost Jihlavan Airplanes. Podle jejího ředitele Romana Jabůrka chce nabídnout svoje technologie a výrobní postupy dvěma společnostem.

„Znamená to start spolupráce. Je to první bod, start naší spolupráce s velkou společností, která zastřešuje i vědeckotechnický park v dané oblasti,“ říká Jabůrek.

Mohlo by prý znamenat, že firma zaměstná další lidi. „V první fázi určitě, protože přesun výroby letadla není tak jednoduchý. My bychom tam chtěli dodávat takzvané Fast bell kity, což je rozložené letadlo, a potom tu výrobu rozdrobovat, abychom hlavní část přenesli do Číny,“ vysvětluje.

Další dohody mohou na stůl přijít dnes večer a zítra. „Já osobně i moji kolegové se těšíme na naše další setkání v hlavním městě provincie Chu-pej,“ přidal na závěr pozvání guvernér.

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme