Fotbal pomáhá i bezdomovcům či narkomanům. Ti si zahráli na turnaji v Praze

Lidé bez domova nebo ti, kteří se potýkali či potýkají s drogami, změřili své síly na fotbalovém turnaji v Praze na Žižkově. Kromě terapeutického účinku, který sport má, šlo i o možnou nominaci na mistrovství světa bezdomovců Homeless World Cup.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Na zeleném trávníku sportovního areálu Pražačka se střídalo celkem šest týmů, hrálo se na menším hřišti zhruba o rozloze tenisového kurtu.

Podle nasazení by v pobíhajících hráčích asi málokdo hledal bezdomovce nebo lidi, kteří měli či mají problém s drogami, i když ideální formu asi všichni neměli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalový turnaj, v němž hráli bezdomovci či lidé potýkající se s drogami, sledovala redaktorka Eva Rajlichová

„Všichni jsou natrénovanější než my,“ postěžoval si Tomáš, který hájil branku Terapeutické komunity Němčice.

Ve fotbalovém turnaji si nakonec nejlépe vedl tým Naděje, o formu či výsledek však až tolik nešlo. Podle terapeutů je turnaj především událost, při níž mohou účastníci o sobě či o ostatních zjistit něco nového.

„Fotbal nebo všeobecně sportování je pojítko mezi námi a našimi klienty,“ vysvětlil terapeut centra pro drogově závislé SANANIM a jeden z organizátorů turnaje Josef Šedivý.

Motivaci však hráči měli i sportovní. Šlo totiž i o možnost reprezentovat Českou republiku na Homeless World Cupu, tedy na mistrovství světa bezdomovců a dalších vyloučených skupin v pouličním fotbale. Tato akce se už od roku 2003 snaží upozornit na problém sociálního vyloučení a chudoby.

Praha. Fotbalový turnaj bezdomovců a dalších lidí ohrožených sociálním vyloučením v areálu na Pražačce | Foto: Eva Rajlichová

Na nadcházejícím turnaji, který se bude konat v Santiagu de Chile za měsíc, bude Českou republiku reprezentovat i Lenka, která se před pár lety zbavila závislosti na tvrdých drogách.

Jak řekla, hrála prý nejdřív pozemní hokej, pak ji napadlo zkusit i fotbal, a to rovnou „s klukama“. Přiznává však, že protihráči jsou k ní jako k holce ohleduplnější. „Dávají pozor, nejsou tak důrazný, díkybohu,“ poznamenala.

Během zápasu si trenér Radim Šebestík vybíral reprezentanty už i pro další šampionát, který se bude hrát příští rok v nizozemském Amsterdamu. „Nějaké hráče už v oku mám,“ uvedl.

I když konkrétní jména neřekl, s turnajem spokojený byl. „Hlavně je důležité, že se hraje hezký fotbal a nikdo se nezranil, že to je zatím v přátelském duchu,“ podotkl.

Praha. Fotbalový turnaj bezdomovců a dalších lidí ohrožených sociálním vyloučením v areálu na Pražačce | Foto: Eva Rajlichová

Eva Rajlichová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme