Funkcionalistickou vilu na Petřinách zahalil majitel do černé plachty. Na protest proti úřadům

Funkcionalistickou vilu na pražských Petřinách zakryla obří černá plachta. Umístil ji tam majitel Jiří Šalda, který plánuje dům zbourat a na jeho místě postavit čtyřpatrovou novostavbu. Místní obyvatelé však chtějí majiteli demolici překazit. V petici proti bourání argumentují tím, že jde o architektovnicky významnou stavbu. O památkové ochraně nyní rozhoduje ministerstvo kultury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Majitel vily Jiří Šalda.

Majitel vily Jiří Šalda. | Foto: Filip Jandourek

"Zvůle úřadů mám právě dost," vysvětlil majitel vily a developer Jiří Šalda, proč se rozhodl dům zakrýt černou protestní plachtou. Podle jeho slov jsou prý hrubě porušována jeho vlastnická práva. "Bez ohledu na zatím zmařenou investici se důrazně ohrazuji vůči zmatečnému přístupu příslušných orgánů k soukromému majetku," doplnil ještě.

Funkcionalistická vila na pražských Petřinách byla postavena v roce 1939 na návrh ruského emigranta Pavla Simonova. Ten je například autorem asketického domu v pražských Střešovicích, v němž bydlel malíř Václav Fiala.

Současný majitel petřinské vily už oznámil, že chce dům zbourat a místo něj postavit moderní dům se třinácti byty. Pro každý z nich mají být v podzemí dvě garážová stání. Proti jeho plánům začali protestovat místní lidé, jejichž petici podepsalo více než tisíc lidí.

Na prodej za 85 milionů

Plán na zbourání funkcionalistické vily se dokonce dostal i na program jednání zastupitelstva Prahy 6. Tam od Šaldy padla i nabídka: pokud někdo chce vilu zachránit, prodá mu ji za 85 milionů. Jak dříve zjistil server Lidovky.cz, sám investor ji o pár měsíců dříve koupil výrazně levněji, když zaplatil 23 milionů.

Dům byl podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu obýván až do poslední chvíle, poslední nájemníci se z bytů měli odstěhovat ke konci října. Plachta se na domě podle obyvatel z okolí objevila v noci na úterý.

Černou plachtou Šalda protestuje proti podle jeho slov protichůdnému přístupu úřadů. "I v těchto případech by měla zcela jasně platit zásada, že přijatá rozhodnutí týkající se nejen soukromých vlastníků by neměla být revokována na základě účelového mediálního nátlaku vytvořeného zaujatými jednotlivci,“ napsal Šalda.

Funkcionalistická vila v ulici Na Petřinách 7. | Foto: Filip Jandourek

Totiž: investor Šalda pro svůj projekt bytového domu získal všechna povolení včetně toho od stavebního odboru šesté městské části. Poté ale na ministerstvu kultury přistál podnět o prohlášení vily za kulturní památku. Jak Zpravodajskému webu Českého rozhlasu potvrdila mluvčí ministerstva Simona Cigánková, úřad už má všechny podklady potřebné pro rozhodnutí, samotný verdikt ale ještě nepadl.

Špičková ukázka funkcionalismu

Souhlas s udělením památkové ochrany vyslovil například Odbor památkové péče z pražského magistrátu.

"Předmětná vila si podnes podržela jednotný ucelený architektonický výraz, proporce i jemné detaily a svým provedením i použitím cihelného obkladu včetně využití kontrastu s kamenným obkladem je v podstatě jedinečnou ukázkou původní svébytné architektonické předválečné tvorby. Má nesporně značnou architektonickou hodnotu i přes neuspokojivý stav," napsal ministerstvu kultury vedoucí odboru Jiří Skalický.

Historická vila musela ustoupit rezidenci českého uhlobarona

Číst článek

A stejný souhlas vydala i komise ministerstva kultury, která dům také posuzovala. "Komise doporučuje prohlášení objektu za kulturní památku, protože jde o velmi kvalitní příklad pozdně funkcionalistické nájemní vily dochované v téměř autentickém stavu," stojí v dokumentu, podle kterého je "špičkovou ukázkou dobové situace českého funkcionalismu". Podobně se vyjádřil i Národní památkový ústav.

Proti demolici vily se postavil například historik architektury Zdeněk Lukeš, který dům zmínil ve své publikaci Praha moderní. Petici se rozhodl podpořit i slavný český architekt David Vávra.

"Vila na Petřinách je velice kvalitní stavba, v cihlách provedených jemných detailů, harmonických proporcí a vzrušivého kontrastu kamene a cihly. Podporuji všechny zachraňovatele," vzkázal tehdy Vávra.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme