Garáž jsme našli sami, policie nechtěla ani přijet, stěžují si rodiče unesených dětí na laxnost strážců zákona

Policie se podle rodičů unesených dětí z Litoměřicka nevěnovala případu natolik důsledně, jak by podle nich měla. Uneseného šestnáctiletého chlapce a jeho o tři roky mladší kamarádku našli chlapcovi rodiče během vlastního pátrání. Policie podle nich nechtěla k únoscově garáži ani přijet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Garáž ve čtvrti Střekovv Ústí nad Labem, kterou detektivové zajistili v souvislosti s náhlým zmizením třináctileté dívky a šestnáctiletého chlapce

Garáž ve čtvrti Střekovv Ústí nad Labem, kterou detektivové zajistili v souvislosti s náhlým zmizením třináctileté dívky a šestnáctiletého chlapce | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Rodiče chlapce našli úkryt, kde byly obě děti drženy poté, co jim syn se svolením únosce poslal dopis. Hoch do něj vpašoval indicie, které jeho rodiče po několikerém čtení dovedly až ke garáži v ústecké čtvrti Střekov.

Hned poté se rodiče obrátili na polici. „Volali jsme na linku 158 a požádali jsme o přepojení na policii Střekov. Ta nejdříve nechtěla poslat hlídku, neboť jsme údajně měli nepodložené důkazy. Nakonec hlídku poslali,“ sdělil deníku Právo chlapcův rozhořčený otec.

Policisté neměli podle něj o případu pohřešovaných dětí zřejmě ani tušení. „Zhruba hodinu jsme jim vysvětlovali, koho hledáme a že máme podezření, že jsou zavřené v garáži,“ dodal.

„Policie nám tam hlídku nejdřív poslat nechtěla, pak to tam zběžně prohlídli. Nás to ale neuspokojilo. Ráno jsme tam s manželem jeli a garáže si obhlídli. Pak nám ještě kamarád, kterého jsme tam potkali po 15 letech, poradil, kde jsou další garáže. V tom garážovém dvoře byla ta, kterou jsme hledali,“ popsala matka.

Garáž, kde našli děti, měla troje dveře. Policie obvinila majitele z únosu, chce pro něj vazbu

Číst článek

S prací policie není spokojená a chystá stížnost. „Na policistku, která nám odmítla pomoct,“ upřesnila. „Držela dozorčí službu, byla arogantní, byla na nás sprostá. Volali jsme o pomoc, že potřebujeme hlídku do Ústí poslat, ale odmítla se s námi bavit a bouchla nám okýnkem před nosem.“

Na nečinnost policie si na svém facebookovém profilu stěžovala i unesená třináctiletá dívka. „V neděli nás unesl a byli jsme tam deset dní. Bylo to hrozné šílenství a nikomu to nepřeju a policii nesnáším – nezachránili nás. Jeho rodiče nás zachránili, akorát policisté nás dostali ven, ale nechtěli přijet, proto nesnáším policii, protože by nás tam nechali umřít!“ napsala.

Přístupem policistů se zabýval úterní policejní brífink. Policejní mluvčí Ústeckého kraje Alena Bartošová Právu potvrdila, že policie informaci o laxním přístupu svých zaměstnanců prověřuje.

Policejní prezident Tomáš Tuhý za podřízenými stojí. „Není to běžný případ, kdy dojde k takovémuto způsobu omezení na svobodě, nicméně se tam okolnosti dále prověřují a já plně důvěřuji kolegům v Ústeckém kraji,“ řekl.

Dvojice nezletilých dětí z Litoměřicka byla nezvěstná od 28. srpna. Policisté je spolu s rodiči uneseného chlapce našli 7. září právě v garáži ve čtvrti Střekov.

Únosce držel děti deset dní v garáži na okraji Střekova. Úkryt nakonec našli samotní rodiče. | Foto: Lucie Valášková

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme