Garáž, kde našli děti, měla troje dveře. Policie obvinila majitele z únosu, chce pro něj vazbu

Policie ve středu zajistila garáž v ústecké čtvrti Střekov. Našla v ní pohřešovanou 13letou dívku a o tři roky staršího chlapce z Litoměřicka. Jejího majitele obvinila z vydírání a zbavení osobní svobody. Jestli ho pošle do vazby, rozhodne soud zítra. Muž byl již v minulosti několikrát souzen za únos dětí, zneužívání a krádeže. Jak Zpravodajský web Českého rozhlasu ověřil v katastru nemovitostí a novinových archivech, vlastník Zdeněk H. byl nakonec v roce 2005 odsouzen k 8,5 roku vězení. Aktuální vyšetřování náhlého zmizení dětí z Litoměřicka se tak propojuje s 12 let starými pokusy o únos na Českolipsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Garáž ve čtvrti Střekovv Ústí nad Labem, kterou detektivové zajistili v souvislosti s náhlým zmizením třináctileté dívky a šestnáctiletého chlapce

Garáž ve čtvrti Střekovv Ústí nad Labem, kterou detektivové zajistili v souvislosti s náhlým zmizením třináctileté dívky a šestnáctiletého chlapce | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

"Muže z Litoměřicka jsme obvinili ze spáchání zločinu vydírání a zbavení osobní svobody. Poškozenými jsou nezletilá dívka a mladistvý hoch. Děti byly pohřešovány od 28. srpna do 7. září. Na obviněného byl podán podnět ke vzetí do vazby. Klíčovou roli k vypátrání dětí sehrály jejich rodiny," řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu ústecká policejní mluvčí Alena Bartošová. O vazbě soud rozhodne v sobotu.

Majitel garáže ve Střekově měl být podle serveru iDnes.cz odsouzen za pokus o únos dvou malých holčiček na Českolipsku. V prosinci 2003 chtěl navíc unést 10letou dívku ve Skalici. Do domu její rodiny vtrhnul s plynovou pistolí. Zachránil ji ale dědeček, který dal únosci peníze, píše server.

Přehrát

00:00 / 00:00

Únos dětí na Střekovsku. Policie je našla v garáží. Případ sleduje Jan Bachorík

Jen o měsíc později pak pokus o únos zopakoval. Unést chtěl sedmiletou dívku, která ale začala brečet, a tak probudila svoji matku. V obou případech mu podle soudu šlo o výkupné.

Za to byl odsouzen k sedmiletému vězení. Poslední zmínka o únosci je v novinových archivech ze září 2005, kdy mu soud k únosu přičetl ještě vloupání a vyměřil mu osm a půl roku vězení. Kdy jej z vězení propustili a kolik si nakonec opravdu odseděl let, se v tuto chvíli neví.

Policie bližší informace k případu zatím říkat nebude, na začátek příštího týdne avizuje mimořádný brífink.

Dvojice nalezená v garáži

Dvojice nezletilých dětí z Litoměřicka byla nezvěstná od 28. srpna. Od středy jsou zpět doma. Policisté je spolu s matkou uneseného chlapce našli právě v garáži ve čtvrti Střekov.

„Když otevřeli vrata, koukali jako blázni. Za nimi totiž byly dvoje další dveře,“ popsal jeden ze svědků pro iDnes.cz.

„Zanedlouho po nalezení pohřešovaných jsme zadrželi osobu, která je z tohoto protiprávního jednání podezřelá,“ řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová po nalezení dětí.

K místu, kde byly ukryté, je zavedl dopis, který únosce údajně dovolil chlapci poslat domů. Jeho matka po návratu syna na facebooku napsala, že děti držel v garáži pedofil.

Noví kamarádi únosce

„Únosce přepadl syna se zbraní v ruce ve chvíli, kdy byl s kamarádkou na procházce u řeky. Donutil je dělat to, co on chtěl. Spoutal je a za tmy je pak odvezl do připraveného úkrytu,“ popisovala v rozhovoru pro server iDnes.cz únos dětí matka chlapce.

„Fyzicky jim určitě neublížil, říkal jim, že nikoho nemá, že si je našel jako nové kamarády a že je nutně potřebuje, psychická muka ale děti zažívaly každopádně, to už bylo horší," vysvětlovala matka.

„Vypadalo to tam jako v pokojíčku, děti tam měly matraci, přikrývky, konvici, bylo tam čisto,“ popsal muž, který měl možnost do garáže nahlédnout.

„Jsem ráda, že jsme měli nějaké síly hledat na vlastní pěst a že se to vyplatilo. Když jsme úkryt s manželem našli a byla jistota, že jsou tam, byl to neuvěřitelný pocit. Z vyprávění Danečka mrazí. Je neuvěřitelné, jak silní byli," řekla ČTK už dříve chlapcova matka.

Příjemná pevnost

Garáž podle iDNES.cz nemá jen troje dveře, ale zvrchu a zezadu i zesílené zdi. Pachatel tak chtěl zřejmě zabránit tomu, aby se křik unesených dětí z garáže dostal.

„Z garáže bylo často slyšet rádio, asi mělo přikrýt křik dětí,“ řekl novinářům svědek.

Garáž ve čtvrti Střekovv Ústí nad Labem, kterou detektivové zajistili v souvislosti s náhlým zmizením třináctileté dívky a šestnáctiletého chlapce | Foto: Jan Bachorík

ČTK, Ondřej Golis, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme