Hasiči a specializovaná firma likvidují v Nedvědici nelegální sklad chemikálií

Specializovaná firma ve spolupráci s hasiči od rána pracuje na likvidaci chemikálií v Nedvědici na Brněnsku. Čtyři tuny nebezpečných látek tam úředníci našli v jednom z rodinných domů. Teď specialisté celý areál i se zahradou monitorují, zjišťují, jak rizikové jsou. O evakuaci okolí ale zatím nerozhodli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Likvidace nelegálního sklad chemikálií v Nedvědici

Likvidace nelegálního sklad chemikálií v Nedvědici | Foto: Krajský úřad Jihomoravského kraje

Specializovaná firma spolu s hasiči prochází dům, zahradu i sklepení. Chemikálie jsou totiž jak uvnitř domu, tak venku. Hasiči už při prvotním ohledání našli asi dva kilogramy radioaktivních solí.

„Věděli jsme, že je chemik, že si občas něco vyrobí, třeba dělbuch. Ale že je toho tady takové množství, to snad nevěděl nikdo. Já myslím, že ani jeho maminka ne,“ říká jedna z obyvatelek Nedvědice.

Zesnulý spolumajitel domu byl podle místních vystudovaných chemik. Jeho netradiční sbírku nalezli až úředníci při dědickém řízení.

„Běžnou správní činností není možné tuto situaci řešit, ona přitom může vážně ohrožovat zdraví, životy a také životní prostředí, a proto jsem v noci rozhodl o vyhlášen stavu nebezpečí,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Stav nebezpečí bude platit 15 dní.

„Uvidíme, jaké bude nasazení sil a prostředků, zatím ty informace hovoří o tom, že tady bude pracovat zhruba 20 až 30 příslušníků Hasičského záchranného sboru, specializované firmy, policistů a na úřadu městyse bude permanentně zasedat krizový štábů,“ dodal Hašek.

ČRo, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme