Hasiči už mají kvůli sněhu za sebou tisíc výjezdů

Rekordní počet výjezdů mají kvůli problémům se sněhem a náledím hasiči v Moravskoslezském kraji. Průměrně vyjíždějí každý den asi 50krát, teď jde téměř o trojnásobek. Od uplynulého pátku, kdy sněžit začalo, až do dneška zaznamenali v kraji přibližně 1000 výjezdů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči odklízejí sníh ze střechy sportovní haly ve Frýdku-Místku

Hasiči odklízejí sníh ze střechy sportovní haly ve Frýdku-Místku | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely nejdříve pomáhali vyprošťovat auta z příkopů a závějí. "Potom jsme přešli hlavně na odstraňování spadlých a nebezpečně nakloněných stromů a větví. Teď je gró naší činnosti odstraňování rampouchů, sněhových a ledových převisů z okrajů střech objektů ve státním, krajském nebo obecním vlastnictví či užívání," upřesnil Kůdela.

Zatímco profesionální hasiči - tedy jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje - nemají kapacity na odklízení sněhu, a to ani za úplatu, jejich kolegové ze sborů dobrovolných hasičů se mohou domlouvat se starosty jejich obcí na odklízení sněhu z celých střech veřejných objektů.

Takto například ve čtvrtek odklízelo 14 dobrovolných hasičů z Frýdku-Místku sníh z velké sportovní haly v Místku. "Nejde o nic zvláštního, ale když jsme věděli, že vzorek jednoho metru čtverečního sněhu ze střechy váží 65 kilogramů, zjistili jsme, že ten pás sněhu 20 na 45 metrů, který jsme ze střechy ručně lopatami odstranili, vážil 58,5 tuny. Na každého z nás vyšly přes 4 tuny," spočítal Vladimír Dužík ze Sboru dobrovolných hasičů Frýdek.

Sníh a led ze soukromých objektů mohou odstranit dobrovolní hasiči. "Pokud by to nešlo, odkazujeme na seznam firem na odstraňování sněhu a ledu ze střech. Denně aktualizovaný seznam s 23 firmami z Moravskoslezského kraje je na webu www.hzsmsk.cz," připomněl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

František Tichý, Ivan Sekanina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme