Havířovská Baron School rozdala poslední vysvědčení, učni dokončí ročník jinde

Pro učně havířovské Baron School dnes skončila škola nezvykle v pololetí. Soukromé učiliště, za kterým stojí bývalý šéf zkrachovalé Moravia banky Jiří Baron, je kvůli dluhům v insolvenci, a tak ukončilo výuku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní třída

Školní třída | Foto: stock exchange

„Je to katastrofa od pana Barona, co udělal,“ hodnotí sedmnáctiletá Tereza, která si dnes přišla pro vysvědčení z Baron School a také pro výstupní list.

Na rozloučení s některými svými oblíbenými učiteli se těšila marně. Část z nich zůstala na nemocenské a kantoři, kteří podali kvůli nevyplaceným mzdám návrh na insolvenci, si do školy netroufnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech havířovské Baron School natáčel reportér Stanislav Janalík

„Křičel, ať se nikdo neopovažuje už jít na nemocenskou, vyhrožoval, že nás vystřílí,“ popisuje dění na škole jedna z učitelek, která nechtěla říct své jméno a kvůli obavám o své bezpečí požádala i o zkreslení hlasu ve zvukové reportáži.

„On nás i před Vánocemi nechal bez jakýchkoli finančních prostředků. Máme hypotéky, úvěry. My jsme se díky němu dostali do tolika problémů, které ještě další měsíce budeme dávat dohromady,“ dodává kantorka.

Jednatel a ředitel učiliště Jiří Baron nařčení z výhrůžek odmítá a z konce školy viní právě kantory. „Ano, bylo tam zdržení výplat, já netvrdím, že nebylo, ale kdyby ten návrh na insolvenci nebyl, tak měli všichni své výplaty, já ty peníze mám,“ tvrdí.

Šéf soukromého učiliště finanční problémy popírá dlouhodobě, podle učitelů, kteří podali návrh na insolvenci, však existovaly, a navíc se v posledních měsících stupňovaly.

Škola už údajně neměla peníze ani na nákup psacích potřeb a čisticích prostředků nebo kopírování. Kromě toho se prý ztrácela i některá technika.

Zatímco spor učitelů s Jiřím Baronem nejspíš skončí u soudu, učni a jejich rodiče museli jednat rychle a najít novou školu.

Část učňů se bude v dalším pololetí hlásit na jiném soukromém učilišti v Havířově, cukráři pak budou studovat na jiných odborných školách, na kterých jim zařídil místo krajský úřad.

Stanislav Janalík, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme