Hejtman Jihomoravského kraje vyhlásil stav zvýšeného nebezpečí vzniku požárů

Česko má za sebou další extrémně teplý den. Nejvyšší teplotu - 34,4 stupně Celsia - naměřili meteorologové v Doksanech na Ústecku. To je víc než padesátiletý rekord pro 3. červenec. Jen o něco nižší teploty byly ve středních Čechách a na Plzeňsku. Od 18. hodiny platí v celém Jihomoravském kraji zvýšené nebezpečí vzniku požárů. Lidé tak nesmí manipulovat s ohněm v okolí travnatých a lesních porostů a na zemědělských plochách. Zákaz vyhlásil jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD na doporučení hasičů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohniště, ekonocležiště u rybníku Koupaliště v Novém Městě na Moravě

Ohniště, ekonocležiště u rybníku Koupaliště v Novém Městě na Moravě | Foto: Hana Mikulincová

„Prakticky to znamená, že v období tohoto zvýšeného nebezpečí je v místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru zakázáno rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň, kouřit, odhazovat kouřící nebo doutnající předměty nebo používat zábavnou pyrotechniku a jiné podobné výrobky,“ upozornil hejtman Hašek.

Opatření platí až do odvolání. Postihne tak například i dětské tábory nebo jízdy parních vlaků.

Na pálení trávy pamatuje zákon o požární ochraně, který dává právnickým a fyzickým podnikajícím osobám povinnost oznámit pálení hasičům a také stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru. Fyzické osoby mají vypalování porostu zakázané.

Za porušení zákona mohou lidé zaplatit až desítky tisíc korun, právnické osoby pak až stovky tisíc.

Podle hasičů jsou v roce tři období, kdy hrozí více požárů - začátek topné sezóny v září a říjnu, dále období v únoru a březnu, kdy lidé začínají pálit trávy na zahrádkách, a potom léto, kdy bývá sucho a horko.

ČRo Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme