Hejtmanem Karlovarského kraje se stal Martin Havel z ČSSD, povede koalici bez KSČM

Hejtmanem Karlovarského kraje byl zvolen Martin Havel z ČSSD, který donedávna zastával funkci náměstka hejtmana. Po rezignaci spolustraníka Josefa Novotného povede novou, širokou koalici všech stran v zastupitelstvu bez KSČM. Komunisté před dvěma lety v kraji volby vyhráli a donedávna ho vedli právě se sociálními demokraty. KSČM je tak po šesti letech v čele kraje v opozici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtmanem Karlovarského kraje byl zvolen Martin Havel z ČSSD (na snímku z 26. února)

Hejtmanem Karlovarského kraje byl zvolen Martin Havel z ČSSD (na snímku z 26. února) | Zdroj: ČTK

Martin Havel získal v tajné volbě 32 hlasů z 37 platných. Tři zastupitelé byli proti, dva se zdrželi. Jméno nového hejtmana přijala všechna uskupení bez jakýchkoli reakcí.

Havel dnes řekl, že zásadní programové problémy uvnitř koalice nejsou a všichni chtějí dokončit už rozjeté projekty, například rekonstrukci karlovarské nemocnice, opravy silnic a podobně.

Zatímco koaliční smlouvu podepsali politici před začátkem zastupitelstva, programové prohlášení chce nová koalice mít hotové do poloviny dubna.

Martin Havel | Foto: Český rozhlas

Zastupitelé dnes v tajném hlasování zvolili i členy rady. Za ČSSD v ní vedle Havla zasednou Jakub Pánik, Edmund Janisch a Miloslav Čermák, za ODS pak Petr Šindelář a Jiří Červenka.

Za Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí (HNHRM) budou v radě Josef Hora a Dalibor Blažek, za TOP 09 a Starosty Petr Zahradníček.

Vedle hejtmana bude mít kraj také pět náměstků, z toho dva uvolněné - Čermáka a Pánika. Uvolněným členem rady bude i Janisch.

V 45členném krajském zastupitelstvu má KSČM 14 hlasů, ČSSD 13, pět křesel patří ODS a HNHRM, Alternativa a TOP 09 a Starostové mají po čtyřech.

Kompromis do příštích krajských voleb

Přestože zastupitelé zvolili hejtmana i krajskou radu, někteří z nich mluví o kompromisu udržovací vládě.

Například Jan Horník z hnutí Starostové a nezávislí dnes řekl, že nesouhlasí s funkcí občanského demokrata a radního Jiřího Červenky a nově také náměstka Jakuba Pánika z ČSSD, vyšetřovaného v kauze ROPu Severozápad, a volbu nepodpořil.

Jakub Pánik povede zdravotnictví a dopravu a podle Horníka bude mít větší moc než sám hejtman. Takové nařčení ale Pánik odmítá.

Křeslo hejtmana bylo prázné pět týdnů

Zastupitelé Karlovarského kraje zvolili nového hejtmana až na několikátý pokus na dnešním mimořádném zasedání. Funkce byla neobsazená více než pět týdnů.

Politické otřesy v kraji vyvolala právě rezignace bývalého hejtmana Josefa Novotného z ČSSD. K odstoupení z funkce ho přiměli jeho straničtí kolegové, kterým se nelíbil souběh dvou Novotného funkcí - hejtmana a poslance.

Po odstoupení Novotného se ale sociální demokraté nesetkali u svých koaličních partnerů z KSČM s pochopením. Jádrem problému byla osoba podnikatele Jakuba Pánika, o které komunisté tvrdili, že má vazby na problematické obchody a potíže ROPu Severozápad.

Týdny trvající debaty o novém hejtmanovi ukončil až rozpad koalice 12. února.

Josef Novotný | Foto: Filip Jandourek

Zdeněk Trnka, Andrea Strohmaierová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme