Historická zeď, nebo betonový obrubník? Spory kolem zničeného židovského hřbitova v Prostějově nekončí

Prostějov při opravách chodníku zboural zídku na zničeném židovském hřbitově. Podle vedení města šlo pouze o betonový obrubník. Židovská organizace, která usiluje o obnovu pietního místa, ale město nařkla ze zničení části historické zdi. A k jejímu podnětu se přidalo i ministerstvo kultury, které na konci července prohlásilo hřbitov za kulturní památku. Řízení kvůli odvolání města stále běží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náhrobky z bývalého židovského hřbitova v Prostějově

Náhrobky z bývalého židovského hřbitova v Prostějově | Foto: Barbora Taševská | Zdroj: Český rozhlas

„Došlo ke zbourání fragmentu původní historické zdi židovského hřbitova, my to vnímáme jako další výraz velmi silné nevůle ze strany města, neochoty se na čemkoli rozumném domluvit,“ hodnotí nejnovější problém kolem zničeného židovského hřbitova Tomáš Jelínek, zástupce židovské organizace, která usiluje o obnovu pietního místa.

Podle Jelínka jde o přímý akt zvůle, kterým město torpeduje jakékoliv snahy o zmírnění historického bezpráví. Město bourání potvrzuje. Odmítá ale, že by šlo o původní zeď.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Prostějově pokračují spory kolem obnovy zničeného židovského hřbitova. Tématu se věnuje Barbora Taševská

„Zcela jistě toto není původní zídka. Dle naší dokumentace tato betonová zídka sloužila jako zvýšený obrubník kolem terénních úprav při budování chodníku,“ říká sociálnědemokratický náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Protest židovské organizace proto považuje za nesmyslný. „I my jako město ctíme tuto památku, v minulosti jsme tam už vybudovali památník židovské komunity,“ připomíná Fišer.

Celý areál bývalého židovského hřbitova ministerstvo kultury v červenci nepravomocně prohlásilo za kulturní památku. Město se proti rozhodnutí odvolalo.

„V této době je město povinno řešit veškeré zásahy do této plochy s péčí, která k tomu přizve památkáře, což se vlastně nestalo,“ dodává Tomáš Jelínek.

Společně s ministerstvem kultury proto žádá o zahájení přestupkového řízení.

Barbora Taševská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme