Hladina Orlíku by se mohla dlouhodobě snížit. Některé obce jsou ale proti

Hladina Orlické přehrady možná trvale poklesne. Už letošní sucho ji snížilo o devět metrů oproti průměru. S dlouhodobým snížením počítá nový manipulační řád vltavské kaskády, který teď posuzuje ministerstvo zemědělství. Pokud plán vodohospodářů povolí, zvětší se o polovinu prostor na zadržení případné menší povodňové vlny. Některé obce to vítají, jiné méně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvíkov, Orlická přehrada, Vodní nádrž Orlík

Zvíkov, Orlická přehrada, Vodní nádrž Orlík | Foto: Jana Matznerová

„Hladina bývá tam, kde je vidět první pruh,“ ukazoval kousek od hradu Zvíkov stav vody v přehradě starosta Zvíkovského Podhradí Josef Bárta. Při pohledu dolů jsou vidět holé břehy.

„Nám jako obcím Zvíkovského Podhradí tohle zase takový problém nedělá. Přístup k vodě je samozřejmě teď složitý a asi by to chtělo přizpůsobit potom přístup k molům,“ poznamenal Bárta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový manipulační řád Vltavské kaskády počítá se snížením hladiny Orlíku. Návrh teď posuzuje ministerstvo zemědělství

Generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala vysvětlil, že Orlická přehrada musí zajišťovat především dostatečný průtok ve Vltavě dál směrem na Prahu.

„Prioritním účelem celé vltavské kaskády je zabezpečení minimálního průtoku pod vltavskou kaskádou v profilu Vrané, a to v množství 40 metrů krychlových za vteřinu,“ uvedl Kubala.

Obce jsou pro i proti

Proti změnám v manipulačním řádu je například starosta Orlíku Jan Mára. „Hodlám spíš zastávat to, aby s manipulačním řádem nebylo moc 'manipulováno', aby byla zachována hladina, která doposud je. Přineslo by to pro naši lokalitu více negativ než pozitiv,“ vysvětlil svůj postoj Mára.

Návrh na změnu retenčního prostoru v Orlíku, tedy na trvalé snížení hladiny v přehradě o 1,3 metru, předložilo Krajskému úřadu Středočeského kraje Povodí Vltavy.

„Odvolání podaly ty obce, v jejichž prospěch, zvýšení ochrany před povodněmi, byl manipulační řád navržen,“ popsal Petr Kubala.

Snížení hladiny v Orlíku vítá například starostka Zbraslavi Zuzana Vejvodová: „Navýšení retenčního prostoru vodní nádrže Orlík nám samozřejmě přinese čas pro období krize. Věřím tomu, že zlepšení manipulačních řádů celé vodní kaskády nám ten čas dá.“

Pro ještě větší snížení hladiny je starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček. „Nám to v případě velké vody určitě pomůže,“ řekl Holeček.

Ještě větší rezervy

Právě obce pod vltavskou kaskádou schválení nového manipulačního řádu oddálily. „Chtěly by ještě větší pojistku,“ uvedl šéf Povodí Vltavy Petr Kubala a doplnil:

„Jedná se o návrhové řízení, čili v rámci řízení je projednáváno pouze to, co je navrženo, neposuzují se jiné varianty. V rámci výsledků vodohospodářského řešení nádrží jsme pak navrhly takovou změnu, která jako jediná ještě navyšuje ochranu před povodněmi, ale zároveň naplňuje, byť na hraně, všechny ostatní účely vltavské kaskády.“

Trvalé snížení hladiny v Orlíku by mohlo vést i k tomu, že v obdobích sucha bude hladina klesat ještě víc, než je tomu letos.

Martin Pokorný, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme