Horští záchranáři, policisté a hasiči v Jizerských horách nacvičovali pátrání po ztracených turistech

Do Jizerských hor se vypravila parta šesti turistů, rozdělili se na tři skupinky a vzájemně se ztratili. Máte úkol najít je. Takovou informaci si vyslechly desítky horských záchranářů, policistů a hasičů na začátku velkého cvičení v nepřístupném terénu. Do Jizerských hor dorazil opravdový podzim, celý den vydatně pršelo a bylo téměř na nule. Podmínky, které podle horských záchranářů turisté často podceňují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horští záchranáři při cvičení v Jizerských horách

Horští záchranáři při cvičení v Jizerských horách | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

Zatímco na Smědavu se k improvizované nemocnici sjížděly hasičské a policejní jednotky, horští záchranáři, kteří dostali oznámení o ztracených turistech jako první, si už domlouvali, co a jak.

Tomáš Prchal s kolegou Jiřím Carem vyrazili do promočených lesů na čtyřkolkách. Při pátrací akci krizovému štábu pomáhaly elektronické mapy, které díky vysílačkám ukazují pohyb horských záchranářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horská služba společně s hasiči a policisty u jizerskohorské Smědavy nacvičovala pátrání po ztracených turistech

„Když nejsou úplně jasné markanty v terénu, jako jsou křižovatky nebo skály, tak nám to pomáhá s orientací v daném prostoru,“ říká Michal Beneš, který novinku navrhl.

„Máme tam funkci, která nám za daný časový úsek umožňuje vytáhnout pohyb vybrané skupiny lidí. Tu můžeme potom zobrazit v mapě nebo ji můžeme vyexportovat a poskytnout ji policii nebo hasičům,“ vysvětluje Beneš. Díky tomu mají všichni hledající přehled o tom, kde už pátrání proběhlo.

Akce skončila úspěšným dohledáním „ztracených“ turistů zhruba dvě a půl hodiny po nahlášení na tísňovou linku.

Horští záchranáři, policisté a hasičů v Jizerských horách cvičně pátrali po ztracených turistech | Foto: Šárka Škapiková

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme