Hradní stráž má osm variant garderoby a zažívá i ústrky od turistů

Zřejmě nejfotografovanějšími lidmi v Praze jsou příslušníci Hradní stráže. V parádních uniformách nehybně střeží všechny cesty do areálu Pražského hradu. Svoje útočiště mají o pár stovek metrů dál v areálu bývalého kláštera voršilek v Kanovnické ulici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman přijal členy velení Hradní stráže k 95. výročí jejího založení

Prezident Miloš Zeman přijal členy velení Hradní stráže k 95. výročí jejího založení | Foto: Filip Jandourek

V areálu bývalého barokního kláštera voršilek, který už od dob josefínských reforem slouží armádě, Hradní stráž sídlí od roku 2001.

Ve skromně zařízeném salonku je na osmi figurínách prezentovaná garderoba Hradní stráže. Ta čítá celkem osm různých variant včetně jedné dámské.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do zákulisí kasáren Hradní stráže nahlédla reportérka Veronika Neprašová s ministrem Martinem Stropnickým

„Ta se nám vysloveně povedla,“ pochvaluje si ministr obrany Martin Stropnický.

Hradní stráž je vojenským útvarem brigádního typu s celkovými počty 653 osob - 81 důstojníků, 75 praporčíků, 377 poddůstojníků, 77 příslušníků mužstva a 43 občanských zaměstnanců.Pramen: www.hrad.army.cz

Protože reprezentace patří mezi jednu z hlavních povinností Hradní stráže, musí být jejich uniformy vždycky v perfektním stavu. A o to se starají dvě dámy, švadleny. V jejich království to momentálně syčí napařovací žehličkou.

Právě našívají poutka. „Staráme se o údržbu, žehlení,“ říká jedna z nich a poznamenává, že kožešinové prvky jsou z nutrií.

V řadách Hradní stráže slouží asi 620 lidí a v popisu práce mají jednak ochranu prezidenta republiky a jeho rodiny a také vnější ochranu celého areálu Pražského hradu a Lánského zámku.

Hradní stráž na zámku v Lánech | Foto: Jana Káninská

K výuce patří i makety Hradu a zámku v Lánech

Oba tyto objekty mají svou vlastní jednotku, která je vycvičená speciálně pro něj.

Jednotka, která slouží v Lánech, má učebně dokonce i maketu celého zámku i s rozlehlým parkem tak, aby její příslušníci znali podrobně každé zákoutí.

A obdobnou maketu vybavenou i popisky jednotlivých budov pak mají i v sousední učebně, určené pro Hradní stráž na Pražském hradě.

Hradní stráž má v popisu práce ale nejen obranu a reprezentaci. Vedle toho totiž mají ve svých řadách i tři desítky kolegů, jejichž pracovním nástrojem nejsou pistole a parádní šavle, ale fagoty, trubky nebo bubny.

Hradní stráž pochoduje okolo stanu Radiožurnálu | Foto: Petra Sklenářová

Mnozí návštěvníci stráž nešetří

I když je to jen malá část jejich pracovní náplně, většina lidí zná příslušníky Hradní stráže hlavně jako nehybně stojící vojáky v parádních uniformách, kteří střeží všechny vchody do areálu hradu.

Na čestné stráži stojí vždy jednu hodinu a kromě nepřízně počasí se musí vyrovnat také s vlezlými, a někdy dokonce i agresivními návštěvníky.

Nejrůznější strkání, rozptylování, nebo dokonce plivání a patlání barvy na uniformu prý nejsou raritami.

Spolu s osmadvacetihodinovými pracovními směnami - žádný med. „Tak na to myslete, až kolem nich budete procházet třeba při vánočním toulání po staré Praze,“ dodává reportérka.

Prezident Miloš Zeman přijal členy velení Hradní stráže k 95. výročí jejího založení | Foto: Filip Jandourek

mkp, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme