Hradozámeckou noc mohou návštěvníci v sobotu prožít na osmi místech na jihu Čech

Loďky osvětlené lampiony, kostýmované prohlídky s Bílou paní, šermířské souboje, koncerty a vyprávění starých legend, to všechno nabídne sobotní Hradozámecká noc na celkem osmi památkových objektech v jižních Čechách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zámek Třeboň

zámek Třeboň | Foto: Jan Rosenauer

Na zámku Třeboň si návštěvníci budou moci vybrat hned ze dvou kostýmovaných prohlídek. Historii zámku mohou prozkoumat spolu s jeho bývalými majiteli.

„Jednak se s Petrem Vokem a Bílou paní mohou návštěvníci podívat za Rožmberky. Nebo se mohou projít tajemným zámkem za Schwarzenbergy,“ popisuje program Hradozámecké noci mluvčí jihočeského Národního památkového ústavu Jitka Skořepová.

Prohlídku hradu Rožmberk zpříjemní květinová aranžmá na téma vody. Už v sobotu odpoledne ale ovládnou hrad kejklíři a šermíři. I tady doprovodí večerní prohlídky historické postavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o Hradozámecké noci zjišťoval redaktor ČRo Martin Pokorný

„Jednou z těch nejvýznamnějších postav, což byl hrabě Jiří Jan Jindřich Bukvoj, ztvární také známý moderátor a příležitostný herec Jan Rosák,“ upřesňuje Jitka Skořepová.

V osm hodin večer začne na hradě Landštejn tříhodinový program věnovaný legendám. „Lidé se dozvědí, jestli se Fridrich Schiller nechal opravdu inspirovat Landštejnem, když psal svou hru Loupežníci, ale také se projdou hradem, který bude osvícen pouze loučemi,“ doplňuje.

Nové Hrady zase vsadily na gastronomii. Bonbónkem prý budou ochutnávky vinných moštů nebo čokoládových pralinek.

K Hradozámecké noci se v sobotu připojí i klášter Zlatá Koruna. Vernisáž obrazů Zdenky Korandové tam začne už odpoledne, večerní prohlídka pak v půl deváté večer.

„V rámci té prohlídky se lidé také podívají do chrámu Nanebevzetí Panny Marie, který je vlastně největším chrámovým prostorem na jihu Čech. O jeho skvělé akustice se dozvědí díky tomu, že uslyší varhany z konce 17. století,“ připomíná Jitka Skořepová.

Návštěvu zámku Kratochvíle zpříjemní baletní vystoupení. Prohlídku zámku oživí herečky divadelního souboru Pnutí a nevšední noční atmosféru znásobí noční osvětlení zahrady s ohni. Na světla a světýlka sází i na Červené Lhotě.

Návštěvníci si tam budou moci vyrobit vlastní lampiony. Zároveň v průběhu večera budou mít příležitost projíždět se na osvětlených loďkách při nevšední noční atmosféře.

Bigbítové loučení s létem chystá Dačický zámek. Lidé mohou od půl osmé přijít na divadelní představení na způsob italské komedie de´ll arte.

Program na většině hradů a zámků potrvá většinou do půlnoci. Podrobnosti k jednotlivým objektům jsou na speciálních stránkách hradozameckanoc.cz nebo na stránkách jednotlivých hradů a zámků.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme