Hřbitovy se připravují na Dušičky. S úklidem v Přerově pomáhají i nezaměstnaní z úřadu práce

Zaměstnanci hřbitovů se v těchto dnech nezastaví. Dokončují úklid a přípravy na blížící se Dušičky. Pracovníci technických služeb v Přerově navážejí z lesů chvojí, ze kterého vyrábí věnce na hroby. Uklízejí také městský hřbitov, a protože sami nestíhají, na výpomoc nabírají i nezaměstnané z úřadu práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřbitovy Olomouc

Hřbitovy Olomouc | Foto: Aleš Spurný

Auta pohřební služby v Přerově parkují už více než týden venku. Jejich místo v garážích zabraly metráky chvojí a voňavých větví nejrůznějších jehličnanů. Vyskládané jsou tu až po strop.

„Stříbrný smrk, jedli, túji, borovici,“ ukazuje paní Jarmila, která už 22 let pracuje jako vazačka. Až do dušiček ji každý den čeká vázání věnců a košíků. Vyrobí jich stovky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hřbitovy se připravují na Dušičky. S úklidem pomáhají i nezaměstnaní z úřadu práce. Natáčela Lenka Kratochvílová

„Lidé jsou zvyklí kupovat celé roky jedno a to samé. Na odbyt jdou žluté chryzantémy a lesní výroba,“ dodává paní Jarmila.

Kromě příprav na výrobu ozdob vrcholí i úklid na samotném hřbitově.

„Máme tady i nějaké zaměstnance z pracovního úřadu. Pomáhají nám, když je potřeba a je takový nápor jako teď před Dušičkami, s pracemi, které bychom nestíhali,“ vysvětluje správce přerovského hřbitova Zdeněk Páleník.

Mezi hroby prochází paní Jana s kárkou, na které má větší stroj. „To je fukér, slouží k odfoukávání suchého listí nebo nečistot. Uklízíme každý den, ale je to i v závislosti na počasí a padání listí,“ přibližuje paní Jana, která si dává stroj pomocí popruhů na záda a začíná s úklidem.

Na hřbitov v těchto dnech míří pravidelně při svých obchůzkách i hlídky městské policie. Nazdobené hroby hlídají před zloději.

Lenka Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme