Hrníčky z brněnských vánočních trhů budou kvůli mytí denně cestovat 180 kilometrů

Celkem 120 tisíc keramických hrnků bude kolovat na vánočních trzích v centru Brna. Hrníčky namísto plastových kelímků tam lidé dostanou vůbec poprvé, organizátoři tak chtějí ušetřit životní prostředí. Paradoxem ale je, že umývání hrnků bude mít na starosti firma ve 180 kilometrů vzdálené Soběslavi v jižních Čechách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostním rozsvícením Těsnohlídkova vánočního stromu byly na brněnském náměstí Svobody zahájeny vánoční trhy

Slavnostním rozsvícením Těsnohlídkova vánočního stromu byly na brněnském náměstí Svobody zahájeny vánoční trhy | Zdroj: ČTK

Hrníčky s motivem ježíška každý den absolvují cestu po dálnici D1. Podle organizátorů trhů je v Soběslavi jediná linka, která takové množství špinavých nádob zvládne umýt.

„Firma zařizuje i trhy jinde po republice, takže se tam nebudou svážet jenom hrníčky z Brna, ale i z jiných města. To znamená, že náklady a ekologická zátěž v podstatě i tohle cestování částečně vyrovná,“ vysvětluje Adéla Nováková z Turistického informačního centra města Brna, které brněnské trhy zaštiťuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hrníčky z brněnských vánočních trhů budou kvůli mytí denně cestovat 180 kilometrů. Proč, zjišťoval Tomáš Jelen

Ekologická zátěž obou řešení, tedy vyhazování jednorázových plastových kelímků a každodenní cestování vratných obalů, ale jednoznačně určit nejde.

„Pokud by se ty kelímky umývaly na místě, tak lze s určitostí říct, že toto řešení je ekologické. Víme, že ty hrnečky vydrží minimálně 50 použití. Pokud se to ale vozí v našem případě daleko, tak se k tomu musí přičíst doprava a nedá se to jednoznačně říci,“ říká ekologický poradce z hnutí Veronica Petr Ledvina.

Myčka v Brně prý bude příští rok

Každodenní cestování se ale netýká všech hrnků. Jeden z prodejců míchaných horkých nápojů si zařídil hrníčky vlastní a pro umývání si pronajal prostor jen pár set metrů od trhů.

„Je tam mycí linka, která zvládne umýt 25 tisíc hrníčků denně, což je výrazně víc, než budeme potřebovat,“ popisuje majitel stánků Jan Vlachynský s tím, že mytí a dopravu zajistí asi dvacet lidí.

„Velký problém je, že na stáncích není moc místa, takže je musíme zásobovat hodně často, protože by se nám tam zásoba hrnečků na celý den v žádném případě nevešla,“ dodal.

Hlavní organizátoři vánočních trhů uvažují o zařízení myčky hrnků v Brně až příští rok. Letos se podle nich jiné řešení stihnout nedalo.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme