Hygienici nařídili kvůli znečištěné vodě očkování dětí z Dejvic proti žloutence

Hygienici nařídili plošné očkování dětí z pražských Dejvic a Bubenče proti žloutence typu A. Praktičtí lékaři budou od pátku zdarma očkovat děti od jednoho roku do 15 let. Řekl to hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování, vakcína, lék, doktor, injekce, sříkačka (ilustrační foto)

Očkování, vakcína, lék, doktor, injekce, sříkačka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Očkování je zaměřeno na nejvíce ohroženou skupinu obyvatel vzhledem k její imunitě a chování,“ vysvětlil hlavní hygienik.

Podle něj jde pouze o předběžnou opatrnost, mimořádné očkování zaplatí stát. Žloutenka má inkubační dobu 15 až 50 dní, voda byla prohlášena za pitnou teprve před týdnem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O očkování dětí v Praze 6 proti žloutence A diskutovali předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09)

Očkování bude povinné pro děti, které se vyskytovaly minulý týden v postižené oblasti Dejvic a Bubenče. „Nepředpokládám ale, že by ho bylo nutné vymáhat,“ dodal hlavní hygienik.

Děti budou očkovat praktičtí lékaři pro děti a dorost, kterých je v oblasti 24. Rodiče mohou své potomky nechat očkovat také v ambulanci Zdravotního ústavu v Rumunské ulici.

Někteří odborníci pochybují o nutnosti povinného režimu

„Myslím, že se jedná o čistě preventivní opatření, nejde 100procentně vyloučit, že by mohlo skutečně dojít ke vzniku nějaké epidemie,“ řekl Českému rozhlasu předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula, ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

„Na druhé straně, pokud v žádném ze vzorků nebyl tento virus prokázán, tak si nemyslím, že je nezbytné očkování v povinném režimu zavést.“

Podle jeho názoru z preventivních důvodů opatření ale špatné není. Situace je však odlišná od povodní, nebo humanitární katastrofy, kdy se obecně zhorší hygienické podmínky.

„V tomto případě je to záležitost, která rychle skončí, nebo už skončila. A pokud tam kontaminace nebyla od počátku, tak v tuto chvíli už žádná nehrozí.“

Jak také Roman Prymula zdůraznil, dětem vedlejší příznaky při vakcinaci nehrozí. „Očkování proti virové hepatitidě typu A určitě prospěšné je, protože při cestách do zahraničí jsou lokality, které jsou vysloveně rizikové.“

Krizový štáb Prahy 6 řešil možnou nákazu žloutenkou ze závadné vody

Číst článek

Kontaminovaná voda postihla asi 32 tisíc lidí, mezi nimi zhruba 4000 dětí. Podle zástupkyně ředitele pražské hygienické stanice Zdeny Jágrové je z nich asi 2200 žáky základních škol, přibližně 860 předškoláků, kteří navštěvují mateřské školy, a zbytek jsou děti mladší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postup epidemiologů vysvětlila Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice

Voda lidem způsobila střevní potíže, rozbory ukázaly koliformní bakterie a noroviry. Žloutenka v žádném vzorku odhalena nebyla.

Radnice chce lepší komunikaci s hygieniky

Dnes se kvůli hrozbě nákazy sešel i krizový štáb Prahy 6 a hlavního města. Vedení Prahy 6 rozhodlo, že odteď bude posílat svého zástupce na jednání hygieniků. Radnici se nelíbí, že se informaci o závadné vodě údajně dozvěděla až z médií.

„Je to trochu nešťastná komunikace a zatím jsme byli posledním článkem v řetězci,“ postěžoval si starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

„Jeden z hlavních požadavků, které jsme na hygieniky měli, byl, abychom se nedozvídali takto závažné informace z médií, ale abychom byli informování co možná nejdříve.“

Bez pitné vody byli obyvatelé části Prahy 6 od neděle 24. května do čtvrtka 28. května. Náhradní zásobování zajišťovaly Pražské vodovody a kanalizace 60 cisternami. Praha 6 vozila pitnou vodu do škol a domů seniorů a poté ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům.

Prasklé potrubí, havárie, cisterna | Foto: Filip Jandourek

Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli.

Městská část kvůli kontaminaci podala trestní oznámení na neznámého pachatele, podezřelý má být z obecného ohrožení z nedbalosti.

Pražské vodovody a kanalizace postupně odškodňují postižené, o peníze požádalo už více než 2100 lidí. K vyplacení odškodného musí předložit lékařskou zprávu nebo účtenku z lékárny, firmy doložit ušlý zisk.

Veronika Sedláčková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme