Hygienici pátrají po zdroji salmonely. Na Plzeňsku se nakazilo přes 100 lidí

Původ salmonely, kterou se nakazili lidé na Plzeňsku, bude podle hygieniků známý ve středu. Zatím není jasné, jestli infekci způsobily právě špagety carbonara, které jedna z plzeňských vývařoven rozvezla do firem v regionu, nebo třeba špinavé nádobí. Testy zatím pouze potvrdily, že se pacienti nakazili salmonelou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakterie Salmonella typhimurium (červeně) na barevně vylepšeném snímku z elektronového mikroskopu

Bakterie Salmonella typhimurium (červeně) na barevně vylepšeném snímku z elektronového mikroskopu | Foto: licence Public Domain (eng)

Podle Přemysla Tomašuka z plzeňské hygienické stanice existují dvě možnosti, jak se mohla salmonela dostat do jídla. Buď ke kontaminaci došlo při manipulaci s pokrmem, nebo jídlo infikovala některá ze surovin.

„Na konci se tam dává sýr a vajíčko, to je nejpravděpodobnější,“ řekl Přemysl Tomašuk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Plzeňsku zažívají největší epidemii salmonelózy za 30 let. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal ředitele hygieniků v Plzni Přemysla Tomašuka

„My jsme dneska odevzdali do zdravotního ústavu v Plzni veškeré ingredience, které máme k dispozici, i hotové pokrmy a výsledky by měly být ve středu, případně ve čtvrtek. Potom je ještě nutné porovnat výsledky z pokrmů s materiálem, který odebrali lékaři v nemocnici od pacientů, zdali se jedná o identický kmen,“ doplnil.

Plzeňská fakultní nemocnice celkem hospitalizovala 53 lidí. Prvních pět pacientů by dnes mohlo nemocnici podle mluvčí Gabriely Levorové opustit a pokračovat v léčení doma. Dalších osm pacientů leží v nemocnici v Klatovech, odkud také přišly první laboratorní výsledky, které potvrdily bakterii salmonely.

První lidé přišli do nemocnice s průjmy, horečkou a bolestmi břicha v pátek. Podle mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Gabriely Levorové mezi pacienty nejsou žádné děti.

„Mezi hospitalizovanými pacienty jsou pouze dospělí lidé. Jsou to lidé středního věku, spíše mladší ročníky. Ústav mikrobiologie potvrdil u 11 vzorků salmonelu enteritidis, a jelikož kultivace vzorků trvá několik hodin, na další výsledky se ještě čeká,“ uvedla Levorová.

Vývařovna spolupracuje s hygieniky

Bakterie salmonely podle dosavadních zjištění obsahovaly špagety z plzeňské vývařovny ZRTAS, která v pátek prodala 140 porcí do různých firem a institucí. Hygienici tam dnes vyšetřili zaměstnance a udělali stěry.

Společnost uvedla, že se jí za sedm let existence nic podobného nestalo. „Je nám to velmi líto, plně spolupracujeme s hygieniky, předali jsme jim veškeré podklady i suroviny. Čekáme na výsledky," řekl ČTK zástupce jednatele Pavel Dobiáš.

„Dnes máme zavřeno, provádíme administrativní práce. Nevíme, kdy začneme znovu vařit, ale chceme co nejdříve. Čekáme na výsledky, které by měly být do 24 hodin," dodal Dobiáš.

Vzhledem k pětidenní záruce těstovin je ještě jejich majitelé nemuseli pozřít. Hygienici už upozornili všechny odběratele.

Podle Přemysla Tomašuka z plzeňské hygienické stanice už by ale počty nakažených neměly přibývat, protože bylo vydáno 140 porcí a ošetřeno bylo asi 130 lidí. Případ vyšetřuje policie.

Salmonelóza | Foto: Český rozhlas

ČTK, Jana Kosová, Tereza Chlubná, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme