I poslední lidé evakuovaní z okolí muničního skladu ve Vrběticích už mohou domů

Evakuace lidí z obcí v okolí muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku skončila. Po pyrotechnické prohlídce o tom rozhodl velitel zásahu. Už včera se mohli domů vrátit obyvatelé Vrbětic a Vlachovic, dnes po poledni je následovali lidé z Haluzic a Lipové a následně i ti z oblasti kolem Vlárských strojíren.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé evakuovaní z okolí muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku se mohli vrátit domů (snímek z Lipové z 5. prosince)

Lidé evakuovaní z okolí muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku se mohli vrátit domů (snímek z Lipové z 5. prosince) | Zdroj: ČTK

I když lidé možnost návratu vítají, počítají s tím, že to ještě nemusí být poslední přesun. Někteří přiznali, že pro další evakuaci mají dál připravené zavazadlo.

Případnou další evakuaci ostatně včera po jednání Bezpečnostní rady státu, která zasedala v nedalekém Slavičíně, nevyloučil ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pyrotechnici totiž budou pokračovat v prohlídce a čištění areálu a nelze dopředu předvídat, co přesně najdou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci kolem muničního skladu ve Vrběticích sleduje reportér Roman Verner

K jisté skepsi ostatně vedou místní obyvatele zkušenosti z posledních dní. Nové výbuchy se z areálu muničního skladu ozvaly ve středu. V pátek se lidé mohli vrátit domů, ovšem zanedlouho museli zase pryč. Mohl za to objev dělostřeleckého granátu zaseknutého ve střeše budovy, která byla plná trhavin.

„Takový granát váží 40 kilo. Tento granát byl zavěšen těsně pod stropem tohoto objektu a jenom díky tomu, že byl na takových kovových nitkách, neprorazil dolů. Tam bylo třiatřicet tun munice. Podařilo se jim ho přemístit do bezpečného prostoru,“ popsal zásah pyrotechniků policejní prezident Tomáš Tuhý.

Opakovaná evakuace byla nepříjemná i kvůli domácím zvířatům, která řada lidí chová. Třeba v Lipové některá čekala na pravidelné krmení marně.

„Jenom největším chovatelům policie dovolila, aby v doprovodu hasičů nakrmili ta zvířata, jiní bohužel museli třeba tři dny nechat doma psy, kočky,“ popsal reportér Českého rozhlasu Roman Verner, který dění kolem vybuchlého skladu sledoval.

Druhý sklad ve Vrběticích nevybuchl náhodou, myslí si Babiš

Číst článek

Lidé z regionu dali nespokojenost s opakovanou evakuací najevo i politikům po jednání Bezpečnostní rady státu. „Hrozilo nebezpečí ohrožení života, bylo potřeba zasáhnout,“ vysvětloval premiér Sobotka.

Lidem také vadilo, že neměli informace o množství munice v areálu. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) slíbil, že to nechá důkladně vyšetřit.

„U všech skladů máme počet, kolik je tam munice a kdo je nájemcem skladu. Každý kus, který odejde, projde kontrolou policie,“ ujistil Chovanec.

Lidé evakuovaní z okolí muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku se mohli vrátit domů (snímek z Lipové z 5. prosince) | Foto: ČTK

Roman Verner, kap, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme